Index Vakbarát Hírportál

Tojással dobták meg a francia elnökségre hajtó Macron-t

2017. március 2., csütörtök 19:12 | aznap frissítve

Egyre népszerűbb Emmanuel Macron a francia elnökválasztás előtt, a napokban már két százalékponttal megközelítette az élen álló Marine Le Pent, de azért nem lehet mindenki oda érte.

A függetlenként induló Macron szerdán javában kampányolt egy mezőgazdasági expón, amikor egy dühös rosszakarója a kamerák előtt vágott hozzá egy tojást. A dobás pontos volt, pont a fején találta el a politikust, akit rögtön ezután elrángatták a helyszínről az őt védő testőrök. 

Macron annyira nem vette zokon a történteket. "Egyesekkel nem értünk egyet bizonyos dolgokban, és vannak olyanok, akik tojással dobálják meg az embert. Ez a francia politika része, hozzászokhattunk már" - nyilatkozta. Bár azt azért hozzátette, hogy ez nem a legjobb formája a politikai párbeszédnek. A tojásos támadás tényleg nem volt újdonság neki: tavaly nyáron már megdobták egyszer. 

Közben Francois Fillon környékén is zajlik az élet, mert csütörtökön a francia jobboldali és a centrista UDI párt képviselőinek egy része javasolta, hogy lépjen vissza az elnökválasztás konzervatív jelöltségétől.

Több képviselő nem folytatja a kampányolást mellette, köztük Sébastien Lecornu kampányigazgató-helyettes és Vincent Le Roux, aki Fillon kampányigazgatójának, Patrick Stéfanininak a tanácsadója. A Nicolas Sarkozyhez közelálló Georges Fenech azt kérte a jobboldali képviselőktől, hogy aláírásukkal ne Fillont, hanem a novemberi jobboldali előválasztáson második helyen végzett Alain Juppét támogassák inkább

A botrány azért robbant ki, mert az egykori kormányfő felesége néhány év alatt 830 ezer euró fizetést vett fel férje parlamenti asszisztenseként érdemi munka nélkül: a walesi születésű Penelope Fillonnak parlamenti belépője sem volt.

A Le Parisien francia lap arról írt, hogy a francia nyomozók csütörtök reggel átkutatták Fillon-ék otthonát. A hatóságok egyelőre nem kommentálták az értesülést, írja a BBC.

Rovatok