Index Vakbarát Hírportál

Csúnyán összevesztek a németek és a törökök

2017. március 3., péntek 20:35 | aznap frissítve

Keményen odaszólt a németeknek Bekir Bozdağ, török igazságügyi miniszter, miután a német hatóságok megtiltották, hogy Gaggenau városában az áprilisi népszavazás mellett kampányoló gyűlést tartson - írja a Guardian. Kölnben hasonló eset történt, Ankara szerint a németek meg akarják akadályozni Erdogan alkotmányos reformját.

Bekir Bozdağ egy beszédben azt mondta, az 1,4 milliós török diaszpórával rendelkező Németországon "ismét a régi betegség tünetei látszódnak" és "vissza kéne néznie a saját múltjára", amivel vélhetően azt próbálta sugallni, hogy rasszista indíttatásból nem engedik beszélni. 

Németország ma azoknak nyújt menedéket, akik Törökország ellen követnek el bűnöket [...]. Mindenki, aki levezényelte a puccsot és aki Törökország ellen vétett, ide futott.

- tette hozzá. A török külügyminiszter csütörtökön a kampánygyűlések betiltása után azonnal magához hívatta a német nagykövetet és magyarázatot követelt. A hatóságok hivatalosan technikai jellegű probléma miatt tiltották be a gyűlést, nem megfelelő számú parkolóhelyre hivatkoztak. 

Pénteken aztán a betiltott gyűlés helyszínéül szolgáló városházát bombariadó miatt evakuálni kellett, a bejelentő egyértelművé tette, hogy a csütörtöki betiltásért cserébe, bosszúból történik mindez. Valódi bombát végül nem találtak, de a rendőrség azt mondta, komolyan vették a riasztást.

Kölnben még vasárnap történt hasonló incidens, ott Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter kérését utasították el. Zeybekci pénteken Twitteren azt írta, ennek ellenére is elmegy Németországba és ha kell, háztól házig fog járni, hogy találkozzon a törökökkel. 

A hollandok is beszálltak

A holland kormány ellenzi, hogy török hivatalos személyek népszavazási kampánygyűlést szervezzenek a török közösség körében a török alkotmány jelentős módosítása támogatása céljáből, és erről értesíteni fogja Ankarát - derült ki pénteken.

A visszautasítások nyomán tovább mérgesedett a Deniz Yücel újságíró, a Die Welt tudósítójának törökországi letartóztatása óta egyre tovább romló német-török viszony. Mevlüt Çavuşoğlu, török külügyminiszter szerint Angela Merkel egyszerűen csak meg akarja akadályozni, hogy Törökország erős legyen. 

Gökay Sofuoğlu, a németországi török közösség vezetője szerint hibás lépés volt visszautasítani a kéréseket, különösen Bozdağét. Szerinte a törökök ezt használják ki annak érdekében, hogy megnyerjék az embereket, ezzel ugyanis ismét mumusként tudják beállítani a németeket.

Rovatok