Index Vakbarát Hírportál

Ha az osztrák kancelláron múlna, nem kampányolhatnának török politikusok az EU-ban

2017. március 5., vasárnap 08:16

Christian Kern osztrák kancellár egy vasárnapi német lapnak adott nyilatkozata szerint az egész Európai Unióban megtiltaná a török politikusoknak, hogy belpolitikai témákban kampányoljanak, írja az MTI.

Hasznos volna az EU közös fellépése ezen a téren

- mondta Kern a Welt am Sonntagnak. A közös fellépés haszna szerinte az volna, hogy "nem egyes országok kerülnének nyomás alá, amelyekben megtiltják az ilyen fellépéseket, mint például Németország".

Az ankarai kormány minisztereket akar Németországba küldeni, hogy az ott élő török választópolgárok előtt érveljenek a Recep Tayyip Erdogan államfő kezdeményezte alkotmánymódosítás mellett. Több ilyen rendezvény megtartását lemondták az érintett városok, amit a török kormány nehezményezett, csúnya összeveszés lett a dologból.

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

Kern bírálta ezt.

Egy elnöki rendszer bevezetése még jobban gyengítené Törökországban a jogállamiságot, korlátozná a hatalmi ágak elválasztásának elvét és ellentmondana az Európai Unió értékeinek

- mondta.

Az MTI megjegyzi: Németországban él a legnagyobb török közösség Törökország határain kívül, mintegy 3 millióan vannak, és közülük minden másodiknak szavazati jogi is van Törökországban.

A hollandiai Rotterdamban is megtiltották a tervezett török kampányrendezvényeket. Nem kívánatosnak nevezte a török politikusok kampányszerepléseit nemrég az osztrák kormány is.

Rovatok