Index Vakbarát Hírportál

Német kormány: Elfogadhatatlan Erdogan nácizása

2017. március 6., hétfő 17:26

Abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte a német kormány Erdogan török államfő megjegyzését, amelyben nácinak nevezte Németország jelenlegi működését, írja a BBC. Erdogan azután tett kemény kijelentéseket, hogy két német városban is betiltották az Erdogant támogató kampánymeneteket.

Gyűlések a demokráciacsökkentésért

Az ügy háttere: az országát központosító, politikai ellenfeleivel kegyetlenül elbánó török államfő most arra készül, hogy kiterjessze az államfői jogköröket. Ezzel az államfő, azaz Erdogan a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség. Az ország egyszemélyi vezetésének kialakításához alkotmánymódisítás szükséges, amelyről április 16-án rendeznek népszavazást.

Erdogán ennek sikere érdekében rendeztet kampánygyűléseket Törökország határain túl Németországban is, ahol a legnagyobb határon túli török közösség él. A hárommillió ember fele rendelkezik választójoggal.

Miután Németországban betiltották a gyűléseket, Recep Tayyip Erdogan egy vasárnapi isztambuli rendezvényen úgy fogalmazott:

Ez az eljárásmód semmiben sem különbözik attól a gyakorlattól, amely a nácik sajátja volt a múltban

„Németország letért a demokrácia útjáról. Jelenlegi eljárásmódjának semmi köze a demokráciához, sőt az a náci rezsiméhez hasonlítható.”

 Abszurd Erdogan

A nácizásra válaszul Angela Merkel szóvivője nyugodtságra intett. 

A német szövetségi kormány határozottan visszautasít minden megnyilatkozást, amely egyenlőségjelet tesz a demokratikus Németország politikája és a nemzetiszocializmus közé - jelentette ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő.

Az összehasonlítás a nemzetiszocializmussal Recep Tayyip Erdogan szavaitól függetlenül is, mindig eleve "abszurd", mert arra irányul, hogy relativizálja és ártalmatlan színben tüntesse fel a nemzetiszocializmus bűneit - tette hozzá.

 A szövetségi parlament (Bundestag-) pártjainak körében élesebben bírálták a török államfő vasárnapi kijelentéseit. A kormányzó kereszténydemokraták (CDU) és az ellenzéki Zöldek részéről is úgy vélték, Recep Tayyip Erdogan elfogadhatatlan megnyilvánulásainak az a magyarázata, hogy meglehetősen tart az államfői jogkör kiterjesztéséről szóló alkotmánymódosításról kiírt áprilisi népszavazás sikertelenségéről.

A Zöldek szerint a népszavazási kampány ügyében a nagyobb török közösségeknek otthont adó uniós tagállamoknak közösen kellene fellépniük, azt az álláspontot kellene együtt képviselniük, hogy török kormánytagok akkor kampányolhatnak az EU-ban, ha Törökországban tiszteletben tartják az ellenzék és a független sajtó jogait. Az ugyancsak ellenzéki Baloldal (Die Linke) szerint meg kell tiltani a török kormánytagoknak a kampányolást, mert a szólásszabadság nem terjed ki a demokráciával ellentétes nézetek népszerűsítésére.

Rovatok