Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea maláj diplomatákat ejtett túszul

2017. március 7., kedd 07:23

Újabb szintre emelkedett a feszültség Észak-Korea és Malajzia között azután, hogy Kuala Lumpur repülőterén, minden bizonnyal a kommunista rezsim megbízásából megölték az észak-koreai diktátor féltestvérét.

Miután a felek kölcsönösen kiutasították egymás nagykövetét, Észak-Korea példátlan eszközhöz nyúlt: megtiltotta a nála maradt malajziai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot – írta a BBC.

Válaszul Malajzia hasonló intézkedést hozott. A két ország korábbi viszonya inkább szívélyes volt, Malajzia azt a gesztust is megtette, hogy vízummentességet biztosított Észak-Koreának. A gesztus persze csak szimbolikus volt, hiszen a zárt kommunista diktatúrában élő országból úgysem jöhettek civilek Phenjan hozzájárulása nélkül.

Kim Dzsongnam megmérgezésével hivatalosan nem vádolták meg a maláj hatóságok Észak-Koreát, de jelzése így is egyértelmű: a rendőrség szerint két gyanúsított Észak-Korea malajziai nagykövetségén rejtőzködik. Észak-Korea szerint Malajzia téves irányba vitte a nyomozást. Kim Dzsongun rezsimje azért is neheztel a délkelet-ázsiai királyságra, mert nem adták ki Észak-Koreának Kim Dzsongnam holttestét.

Rovatok