Index Vakbarát Hírportál

Hatszáz cég már építené Trump falát, csak a pénz nincs meg hozzá

2017. március 12., vasárnap 21:07 | hét éve frissítve

Hatszáz cég mutat érdeklődést az USA és Mexikó határára tervezett több ezer kilométeres fal építéséhez, de az ehhez szükséges pénzt egyelőre nem sikerült összegyűjtenie Donald Trumpnak, írja a Guardian.

Trump január 25-én írta alá a mexikói határfal megépítésére vonatkozó elnöki rendeletét. Februárban már a tenderkiírás is megjelent. Az érdeklődés nagy, sok cég már előre regisztráltatta magát, hogy szeretne részt venni az építkezésben. A Guardian szombaton egy San Diegó-i építőipari cég vezetőjét idézte, aki azt mondta, szerinte a fal építése idő- és pénzpocsékolás, de "mindenkinek joga van hülyének lenni". "Ha valaki falat akar építeni, akkor én megépítem neki a legjobb falat, amit csak tudok, és kifizetem az embereimet". 

A probléma azonban épp ez utóbbival van: a finanszírozással. A belbiztonsági minisztérium eddig csak 20 millió dollárt tudott átcsoportosított más területekről a fal megépítésére, derült ki abból az anyagból, amit két héttel ezelőtt a kongresszus költségvetési szakértőinek kiosztottak, és amibe a Reuters beletekinthetett. Ez az összeg legfeljebb a tervpályázat kiírására elég. A déli határ fallal vagy kerítéssel való teljes lezárásához azonban a becslések szerint 21,6 milliárd dollárra volna szükség.

Az elnök ezért a kongresszushoz akar fordulni a fal "előfinanszírozásáért", mert hogy már a kampányban és megválasztott elnökként is azt hangoztatta, hogy költségeket nem fogja az amerikai adófizetőkre terhelni, hanem kifizetteti azokat Mexikóval. Mexikó azonban egyértelműen elutasítja ezt.

Kérdéses az is, hogy szavaznának a republikánus képviselők elnökük tervére. Paul Ryan a képviselőház republikánus elnöke azt mondta, csak a jövő évi költségvetésbe férhetnek bele az általa amúgy csak 11-15 milliárd dollárosra becsült fal építésének kiadásai. Több republikánus képviselő is jelezte már ugyanakkor, hogy csak akkor szavazza meg a projektet, ha a fal építése miatt más költségvetési területeken lefaragják a kiadásokat.   

Rovatok