Index Vakbarát Hírportál

Újabb szög a Fillon-kampány koporsójába: vádat emeltek ellene

2017. március 14., kedd 16:09

Bő egy hónap múlva következik az elnökválasztás Franciaországban, ám a kampány igazi rémálom a korábban nagy esélynek hitt François Fillon számára.

A francia sajtó úgy értesült, hogy vádat emeltek a jobboldali elnökjelölt ellen a feleségének és a gyerekeinek adott fiktív állások miatt. A Le Figaro szerint sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása a gyanú.

Fillon ügyvédje, Antonin Levy megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy a vádemelés kedden megtörtént. A döntés egy nappal korábbi, mint arra számítani lehetett. Fillont eredetileg szerdára idézték be a vizsgálóbírók, de "a meghallgatást előrehozták, hogy az nyugodt körülmények között történjen" - mondta az ügyvéd.

Az elnökjelölt még a botrány kirobbanásaok jelezte, hogy visszalép, ha őt is meggyanúsítják, majd később azt mondta, hogy nem lép vissza, akkor sem, ha megindul ellene az eljárás. "Nem egy ilyen eljárás, hanem a választók döntik majd el, ki legyen a következő francia elnök" - mondta.

Fillon-t azzal vádolták, hogy feleségét és gyermekeit is illegálisan alkalmazta asszisztensi és egyéb pozíciókban. A francia elnökválasztás esélyeiről és Fillon botrányáról itt írtunk bővebben.

Az egykor még az elnökválasztás áprilisi első fordulójának megnyerésére legesélyesebb Fillon az elmúlt hónapban már a harmadik helyre csúszott vissza, és ezzel nem jutna be a mindent eldöntő második körbe. A felmérések szerint a radikális jobboldali Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen nyerné meg az első fordulót, de a másodikban biztosan veszítene a szintén továbbjutó Emmanuel Macron-tól. Helyszíni riportunkat a francia kampányról itt olvashatja

A volt szocialista gazdasági miniszter függetlenként indulva sok kiábrándult szavazót fel tudott szívni Fillon táborából.

Rovatok