Index Vakbarát Hírportál

FBI: Obama nem hallgatta le Trumpot

2017. március 20., hétfő 17:02 | aznap frissítve

Az FBI vezetője szerint nem áll meg Donald Trump vádja, miszerint Obama elnök lehallgattatta volna őt. James Comey szerint egyébként egyetlen elnöknek sincs meg a lehetősége arra, hogy ilyesmit elrendeljen, tudósít a hétfői szenátusi meghallgatásról a CNN.

Az FBI vezetője először beszélt arról nyilvánosan, hogy vizsgálják: beleavatkozott-e Oroszország az amerikai elnökválasztási küzdelembe, ezzel segítve Trump hatalomra kerülését.

"A vizsgálataink arra irányultak, hogy kiderítsük, milyen kapcsolat volt az orosz kormány és Trump kampánystábja közt, és voltak-e egyeztetések a kampány és az oroszok érdekeinek összehangolására" - nyilatkozta Comey a hétfőn rendezett meghallgatáson.

Coney szerint megkérdőjelezhetetlen, hogy az oroszok Trump győzelmét támogatták. "Putyin annyira utálta Hillaryt, hogy egyszerűen az ellenfelét választotta" - idézte az FBI-vezetőt a CNN.

Az ügyben meghallgatták az NSA vezetőjét is. Mike Rogers "teljességgel nevetségesnek" nevezte Trump azon vádját, hogy a brit titkosszolgálat segítségével hallgatták volna le a megválasztott elnököt.

pic.twitter.com/D5Jb68xROa

— Kevin M. Kruse (@KevinMKruse) 2017. március 20.

A meghallgatás egyébként mintha két, párhuzamos esemény lenne, mutat rá a BBC. A republikánusok kérdéseikkel abba az irányba terelik a meghallgatást, hogy kiderüljön: hogyan szivároghatott ki ennyi belsős információ Trump hivatalából. A demokratákat viszont a kiszivárogtatások tartalma érdekli: azaz a Trump-stáb kapcsolata az oroszokkal.

Egy demokrata képviselő arról is kérdezte az FBI-igazgatót, hogy információi szerint az oroszok szeretnének-e több brexithez hasonló EU-s kilépést látni. Rogers igennel válaszolt.

Szórakoztató közjáték: Trump már a meghallgatás alatt olyanokat tweetel, amik épp az ellenkezőjét állítják az elhangzottaknak.

The NSA and FBI tell Congress that Russia did not influence electoral process. pic.twitter.com/d9HqkxYBt5

— President Trump (@POTUS) 2017. március 20.

"Az NSA és az FBI azt mondta a Kongresszusban, hogy Oroszország nem befolyásolta a választást" - írta Trump arról, hogy az NSA és az FBI azt mondta a Kongresszusban, hogy jelenleg is vizsgálják, milyen befolyással voltak az oroszok a választásra. Azaz egyikük sem mondta, hogy az oroszok nem avatkoztak be.

Sőt, Comey arról beszélt, hogy az oroszok különös módon "hangosak" voltak a demokraták szervereinek hackelésekor. "Mintha nem törődtek volna azzal, hogy rájuk bukkanunk" - fogalmazott az FBI-vezér, aki szerint az oroszok célja az lehetett, hogy félelmet keltsenek az amerikaiakban. Szerinte a hackelés sikeres volt az oroszok számára, mivel káoszt és ellentéteket akartak kelteni.

A meghallgatást követően tartott sajtótájékoztatót a Fehér Ház, azzal támadva az FBI által mondottakat, hogy tudomásuk szerint senkit nem vizsgál az ügynökség. A BBC emlékeztet arra, hogy az FBI vezetője nem említette, kik ellen zajlik a jelenleg is folyó vizsgálat.

Sean Spicer az orosz vádak kapcsán többször említett Paul Manafortról annyit mondott, hogy csak rövid ideig, és limitált szerepben volt Trump kampányának tagja. Spicer egyébként főnökének azon megállapítását visszhangozta, hogy az FBI semmilyen bizonyítékkal nem állt elő a Trump-orosz kapcsolatok tekintetében. 

Idézőjelben értette

Trump korábban  azzal vádolta meg Barack Obamát a Twitteren , hogy lehallgatta a Trump Towert a választások alatt. Korábban  a képviselőház hírszerzési bizottsága sem talált bizonyítékot  a vádakra. 

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága szerint sem volt arra utaló jel, hogy az Egyesült Államok kormánya lehallgatta volna a Donald Trump jelenlegi elnök irodáinak is otthont adó New York-i Trump Towert a tavalyi választás előtt vagy után.

A Trump-adminisztráció a napokban már igyekezett szabadulni a kellemetlen ügytől.  A Fehér Ház szóvivőjének elképesztő magyarázata szerint Trump elnök a

lehallgatást

idézőjelben értette. A szóvivő a The New York Times című lapban és a BBC brit hírtelevízióban – valamint más, meg nem nevezett sajtóforrásokban – megjelent riportokra hivatkozott, miszerint „más jellegű lehallgatás” történt.

 A republikánusok azt remélik, a jelenleg is folyó meghallgatáson kiderül, hogy nem volt gyanús kapcsolat az oroszok és Trum stábja közt. 

Rovatok