Index Vakbarát Hírportál

Elmúlhatnak az idők, mikor európaiak biztonságban sétálhatnak az utcákon

2017. március 22., szerda 21:18

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán azt mondta, amennyiben az európaiak nem változtatnak a jelenlegi hozzáállásukon, gyorsan elmúlhatnak azok az idők, amikor biztonságban sétálhatnak az európaiak az utcákon bárhol a világban. Erdogan felszólította Európát, hogy tartsa tiszteletben a demokráciát és az emberi jogokat - írja a Reuters.

Erdogan a török állami tévé egy műsorában azt mondta, "Törökországgal nem lehet bármit megtenni, Törökország nem olyan ország, aminek az állampolgárait csak úgy meg lehet alázni".

Erdogan egy vasárnapi tévés beszédében letegezte Merkelt és súlyos vádakkal illette, miután Hollandia mellett Németország sem engedte a török minisztereknek, hogy az Erdogannak teljhatalmat adó népszavazással kapcsolatos kampánygyűléseket tartsanak az országban.

Erdogan többek között azt mondta a beszédében Németországgal kapcsolatban, hogy "nem szeretik, amikor náciként kezelik őket. Ilyenkor szolidaritásukat hangoztatják. Főleg Merkel hajlamos erre. De akkor is, te ebben a pillanatban náci praktikákhoz folyamodsz. És kik ellen veted be őket? Németországi török állampolgár testvéreim és miniszter testvéreim ellen."

A német kormányból először Sigmar Gabriel külügyminiszter reagált Erdogan kijelentéseire, amelyeket megdöbbentőnek nevezett. Mint mondta, türelmesek vagyunk, de nem hülyék. Gabriel közölte azt is a török külügyminiszterrel, hogy itt és most átléptek egy határt. 

Merkel hétfőn este azt mondta, hogy a berlini kormány  a jövőben is betilthatja  a Németországban tervezett török kampányrendezvényeket, ha a politikusok nem alkalmazkodnak a német törvényekhez. Mint mondta, "továbbra is érvényben van az a követelése, hogy Törökország hagyja abba az összehasonlítgatásokat a nácizmussal és ebben nincs ha és de".

A török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP)  szerdán bejelentette , hogy török politikusok nem tartanak több kampányrendezvényt Németországban az április 16-án tartandó népszavazással összefüggésben.

Arról, hogy miért akar a török kormány Európában kampányolni, és hogyan romlott meg ennyire a holland-török és német-török kapcsolat szinte napok alatt, itt írtunk összefoglaló cikket.

Rovatok