Index Vakbarát Hírportál

200 menekült fulladhatott a tengerbe Líbiánál

2017. március 23., csütörtök 21:34

Spanyol segélyszervezetek attól tartanak, hogy ismét tömegesen fulladhattak a Földközi-tengerbe afrikai menekültek a líbiai partok közelében.

A Proactiva Open Arms nevű szervezet jelentése szerint egyelőre öt holttestet találtak két lefoglalt hajó közelében, de az áldozatok száma ennél jóval magasabb lehet. A két hajó 100-100 embert tudna elvileg szállítani, de az embercsempészek általában a kapacitás fölött feltöltik a hajókat, így 240-en is lehettek a fedélzeten. Bár erről nem szólnak az első hírek, de feltehetően a hajókat üresen találták meg. A már megtalált áldozatok fiatalemberek voltak, ők a tengerbe fulladtak. A mentési munkálatokat koordináló olasz partiőrség megerősítette a tragédia hírét.

Az európai hivatalos statisztikák szerint az idén már több mint húszezer menekült érkezett Líbiából Olaszországba, de a héten volt olyan nap, amikor 24 óra alatt több, mint 3000 menekültet mentettek ki a tengerből. Több mint ötszázan vesztek a tengerbe az év eleje óta.

Az Olaszország és Líbia között február elején aláírt migrációs megállapodás részeként Líbia 800 millió eurós segélycsomagot követel a partjairól induló menekülthullám leállítására az Európai Uniótól és Olaszországtól.

Rovatok