Index Vakbarát Hírportál

Akár egy hétig is eltarthat a tűz megfékezése a kigyulladt lőszerraktárnál

2017. március 23., csütörtök 19:56

Néhány naptól akár egy hétig is eltarthat, amíg megszűnnek a robbanások és sikerül eloltani a tüzet a kelet-ukrajnai Balaklija városánál lévő lőszerraktárban, mondta Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök. Eddig egy sérültről tudni, egy 54 éves nőt kórházba szállítottak, miután halántékon találta egy lövedékrepesz.

A térségben 10 kilométeres sugarúra növelték azt a kört, ahonnan evakuálják a lakosságot, eddig húszezer embert menekítettek ki a területről.

Csütörtökre virradóan kezdtek felrobbanni a lövedékek a raktárban, ahol 138 ezer tonna lőszert tároltak. A védelmi minisztérium szerint nap közben tovább terjedt a tűz, a tűzoltók képtelenek megfékezni az egymás után robbanó lövedékek miatt. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a raktárakból álló komplexumnak már a fele lángba borult.

Hrjoszman hangsúlyozta, hogy a létesítmény műszaki szempontból jó felszerelt volt, üzemeltetésében eddig csupán néhány jelentéktelen szabálysértésre derült fény. A vizsgálatot végző hatóságok elsődleges feltételezése, hogy valaki szándékosan robbantott. Nem zárták ki ugyanakkor azt sem, hogy emberi hanyagságból történt a tragédia.

Rovatok