Index Vakbarát Hírportál

Megnevezték a londoni terrortámadást elkövető férfit

2017. március 23., csütörtök 16:42

A londoni rendőrség megnevezte a szerdai terrortámadást végrehajtó férfit: az 52 éves Khalid Masood állt a merénylet mögött. 

A legfontosabb részletek

Az ötvenkét éves férfi az angliai Kent megyében született, és az utóbbi időben Birmingham környékén élt. 

A londoni merénylet után indított nyomozásban 11 óra körül a brit rendőrök egy birminghami rajtaütésen öt embert vettek őrizetbe szerda éjszaka. Az akció idejére lezárták az észak-angliai város több utcáját az Egbatson kerületben. Azt az autót, amivel aztán a járókelők közé hajtott a Westminster hídon, szintén Birminghamben bérelte. Londonban őrizetbe vettek egy 39 éves nőt.

A merényletet elkövető férfi korábban már követett el bűncselekményeket, jól ismerte a hatóság, de nem volt terrorgyanús személy, bár már felkerült a titkosszolgálatok radarjára. Először 1983 novemberében vették őrizetbe, legutóbb pedig 2003 decemberében, akkor azért vitték be, mert egy kést találtak nála egy igazoltatás során. 

A rendőrség azt is közölte, hogy Masood ellen semmilyen nyomozás nem volt folyamatban, és arra utaló jel sem volt, hogy terrortámadásra készülne.

A merényletnek rajta kívül négy áldozata és közel negyven sérültje volt. A Westminister hidat, ahol a merénylet történt csütörtökön újra megnyitották. 

A megölt rendőr, a 48 éves Keith Palmer 15 éve dolgozott a Scotland Yardnál, Theresa May hősnek nevezte, akinek fellépését soha nem felejtik el. A 43 éves Aysha Frade a DLD College-ben dolgozott, őt a hídon ütötte el a merénylő. A családjának már százezer fontot gyűjtöttek össze a szerdai támadás óta. 

A harmadik áldozat Kurt Cochran, egy amerikai turista volt, aki a 25. házassági évfordulóját ünnepelte a merényletben súlyosan megsérült feleségével Londonban.

A sérültek közül összesen hét ember állapota életveszélyes, további 29-et kórházban ápolnak. A nő, aki a hídról a vízbe esett a támadás alatt, egy román állampolgár, közölték a hatóságok. 

Az áldozatokra ezrek emlékeztek csütörtök este a Trafalgar téren. 

Rovatok