Index Vakbarát Hírportál

Bekérették Törökország uniós nagykövetét Erdogan miatt

2017. március 23., csütörtök 13:30

Bekérették az Európai Unió melletti török nagykövetség vezetőjét Recep Tayyip Erdogan török államfő sokak által fenyegetésként értékelt, előző napi kijelentései miatt - közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivőjére hivatkozva az MTI.

Maja Kocijancic elmondta, hogy magyarázatot várnak Erdogan megjegyzéseire, ezért az EU külügyi szolgálata bekérette csütörtökre a török állandó képviselet vezetőjét.

Erdogan szerdán arról beszélt, hogy

amennyiben az európaiak nem változtatnak a jelenlegi hozzáállásukon, gyorsan elmúlhatnak azok az idők, amikor biztonságban sétálhatnak az európaiak az utcákon bárhol a világban.

A török elnök egyúttal felszólította Európát, hogy tartsa tiszteletben a demokráciát és az emberi jogokat. Mint mondta, 

Törökországgal nem lehet bármit megtenni, Törökország nem olyan ország, aminek az állampolgárait csak úgy meg lehet alázni.

Az elmúlt hetekben Törökországnak számos európai országgal, így Németországgal és Hollandiával is meggyűlt a baja, miután nem tarthattak kampányrendezvényeket az április 16-ai, Erdogannak teljhatalmat adó népszavazással kapcsolatban. Arról, hogy miért akart a török kormány Európában kampányolni, itt írtunk összefoglaló cikket.

Rovatok