Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmus miatt akarták kitoloncolni, menedékkérelmet nyújtott be

2017. március 25., szombat 00:56 | aznap frissítve

Az utolsó percekben állították le egy az Iszlám Állammal feltehetően kapcsolatban álló tunéziai férfi kitoloncolását Németországból, mert a férfi menedékkérelmet nyújtott be, írja a Bild

A terrorista szervezettel való kapcsolata miatt kiutasított Hajkel S. már a gépen ült a frankfurti repülőtéren, amikor a rendőrök megjelentek és visszakísérték a reptéri csarnokba. A 36 éves férfi ugyanis nem sokkal kitoloncolása előtt ügyvédje útján menedékkérelmet nyújtott be, és a határozat ekkor érkezett meg. A német törvények szerint ilyen esetekben a kitoloncolás elhalasztható.  

A férfi menedékkérelmét azzal indokolta, hogy Tunéziában nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, és hazájában halálbüntetés várna rá. A férfinek most egy német börtönben kell kivárnia ügye elbírálását.

Hajkel S.-t február elsején vették őrizetbe egy hesseni terrorellenes razzián. A gyanú szerint az Iszlám Államot támogató hálózatot épített ki Németországban, és merénylet elkövetését is tervezte az országban, de ez még kezdeti fázisban volt. A tunéziai hatóságok is elfogatóparancsot adtak ki ellene terrorizmus gyanújával.

A férfiról korábban kiderült, hogy részt vett a 2015. március 18-án a tuniszi Bardo Múzeumnál elkövetett terrortámadás megtervezésében, ahol 21 turistát lőttek le, és szerepe lehetett egy  2016. március 7-én szintén Tunéziában elkövetett terrortámadásban is.  

A német hatóságokkal már korábban is packázó férfiról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.  

Rovatok