Index Vakbarát Hírportál

A Scotland Yard szerint nem állt kapcsolatban terrorszervezetekkel a londoni merénylő

2017. március 27., hétfő 19:09 | aznap frissítve

A Scotland Yard szerint az eddigi vizsgálat nem tárt fel arra utaló bizonyítékokat, hogy a múlt szerdai londoni merénylet elkövetője, Khalid Masood kapcsolatban állt volna terrorszervezetekkel, ugyanakkor egyértelműen érdeklődött a dzsihadista eszmék iránt.

Erről Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese beszélt, aki egy a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását is irányítja. Basu a BBC Panorama című, hétfő este adásba kerülő műsorában közöl majd részleteket, amikből a legfontosabbakat előre ismertették.

Az Iszlám Állam a támadás után nem sokkal közölte, hogy Masood a szervezet katonája volt, a Scotland Yard viszont nem talált erre utaló jeleket, annak ellenére sem, hogy az Adrian Russell Ajao néven született elkövető alacsony technikai szintű, alacsony költségű módszert használt, és az Iszlám Állam vezetői mostanában éppen ilyen típusú támadásokra ösztönzik a terrorszervezet követőit. 

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese megerősítette: Masood nem tűnt fel a belbiztonsági és a terrorelhárító szolgálatok radarernyőjén, és nem folyt ellene vizsgálat terrorcselekmények előkészítésének gyanújával, írja az MTI. Basu a hétvégén azt közölte, elképzelhető, hogy soha nem derül ki a terrortámadás indítéka.

A véglegesnek tekinthető adatok szerint ötvenen sérültek meg a támadásban, és a rendőrök által lelőtt merénylővel együtt öten haltak meg. A halálos áldozatok között van egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután lőtte le a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag.

A rendőr meggyilkolása előtt Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt. A három civil áldozat a gázolásos merényletben vesztette életét.

Rovatok