Index Vakbarát Hírportál

Fillon felesége ellen is vádat emeltek

2017. március 29., szerda 00:14

Már egy hónap sincs hátra a francia elnökválasztás április 23-i első fordulójáig, és a botrányba keveredett konzervatív elnökjelölt, François Fillon felesége ellen is vádat emeltek a vizsgálóbírók, akik az elnökjelölt családtagjainak feltételezett fiktív alkalmazását vizsgálják. Penelope Fillon-t közpénz elsikkasztásában, hivatali visszaélésben és súlyos csalásban való bűnsegéllyel gyanúsítják.

Fillon ellen március 14-én emeltek vádat. Az elnökjelölttel szemben sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása a gyanú.

Az elnökjelölt még a botrány kirobbanásakor jelezte, hogy visszalép, ha őt is meggyanúsítják, majd később azt mondta, hogy nem lép vissza, akkor sem, ha megindul ellene az eljárás. "Nem egy ilyen eljárás, hanem a választók döntik majd el, ki legyen a következő francia elnök" - mondta.

Fillon-t azzal vádolták, hogy feleségét és gyermekeit is illegálisan alkalmazta asszisztensi és egyéb pozíciókban. A francia elnökválasztás esélyeiről és Fillon botrányáról itt írtunk bővebben.

Az egykor még az elnökválasztás áprilisi első fordulójának megnyerésére legesélyesebb Fillon az elmúlt hónapban már a harmadik helyre csúszott vissza, és ezzel nem jutna be a mindent eldöntő második körbe. A felmérések szerint a radikális jobboldali Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen nyerné meg az első fordulót, de a másodikban biztosan veszítene a szintén továbbjutó Emmanuel Macron-tól. Helyszíni riportunkat a francia kampányról itt olvashatja.

Rovatok