Index Vakbarát Hírportál

A republikánusok mindenáron megszavazzák Trump főbírójelöltjét

2017. április 6., csütörtök 21:28

A republikánusok a demokraták obstrukciójának letöréséhez megváltoztatták a szabályokat a szenátusban, így pénteken már egyszerű többséggel meg tudják szavazni Neil Gorsuch-ot, akit Donald Trump jelölt a legfelsőbb bíróság egy éve megüresedett helyére.

Csütörtökön szavaztak először Gorsuch-ról, aki 55 szavazatott kapott a 100 fős szenátusban, vagyis demokraták is támogatták, azonban a többi demokrata örökös obstrukcióval így is megakadályozhatta volna, hogy zárószavazás következhessen. Az obstrukció letöréséhez 60 szavazat kellett volna, ez pedig nem volt meg a republikánusoknak.

A republikánus szenátorok azonban sima többséggel megkerülhették az obstrukciót: ehhez az kellett, hogy a bíróválasztást a szenátus vezető tisztviselője alkotmányos üggyé nyilvánítsa. Így Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője a "nuclear option"-höz, vagyis a szavazási szabályok megváltoztatásához nyúlt, amit egyébként Trump is szorgalmazott.

Innentől pénteken már egyszerű többség is elég lesz Gorsuch-nak, hogy beüljön a legfelsőbb bíróságba. A beválasztásával lényegében maradnak majd a tavaly meghalt, ultrakonzervatív Antonin Scalia halála előtti erőviszonyok a liberális és a konzervatív felfogást képviselő bírák között. Gorsuch-ról itt írtunk bővebben>>>

A demokraták azt mondták, többek között azért ellenezték a 49 éves Gorsuch-ot, mert úgy érezték, hogy a vállalatokat favorizálja a dolgozók helyett. Sok demokrata azonban már a jelölt megnevezése előtt azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja támogatni Trump jelöltjét.

A demokraták azért is keményen ostorozták a másik oldalt, mert McConnell vezetésével a republikánusok példátlan módon bizottsági meghallgatást sem voltak hajlandóak tartani tavaly Barack Obama jelöltjéről, nemhogy szavazást.

A republikánusok szerint viszont valójában először a demokraták lépték át a határt még 2013-ban. Akkor a szenátus McConnell vezetésével sok tucatnyi kormányzati vezető és szövetségi bíró kinevezését obstruálta. A demokraták az átszavazó republikánusokkal megkerülték az obstrukciót, azonban a legfelsőbb bíróság tagjainál egészen mostanáig meghagyták ezt a lehetőséget, épp a testület óriási politikai súlya miatt.

Többen attól félnek, hogy a mostani lépés végképp veszélyes precedenst teremthet, hiszen eddig fontos szempont volt, hogy kétpárti támogatás álljon össze a főbírójelöltek mögött. „Ez rossz nap a demokráciának" – kommentálta John McCain republikánus szenátor, aki szerint egy nap még meg fogják bánni a döntést. Mint mondta, fontos lenne, hogy a kisebbségben lévő párt jogait is védjék, függetlenül attól, kinek van éppen többsége.

Ráadásul hatása lehet a jövőbeli főbírójelöltek személyére is, mert az elnököknek az eddigihez képest nem is feltétlen kell majd abban gondolkozniuk, hogy széles körben elfogadható jelöltet ajánljanak.

Rovatok