Index Vakbarát Hírportál

Tudta nélkül robbanthatták fel a szentpétervári merénylőt

2017. április 6., csütörtök 12:45 | aznap frissítve

Az orosz hatóságok megtalálták a szentpétervári merénylő, Akbarzson Dzsalilov feltételezett tettestársait, írja az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva az MTI. A hírügynökség egyik névtelen informátora szerint az sem kizárt, hogy Dzsalilov nem öngyilkos merénylő volt, hanem a tudta nélkül robbantották fel. 

A 22 éves, kirgizisztáni születésű és orosz állampolgárságú üzbég férfi valószínűleg azt hitte, hogy a feladata csak annyi, hogy a metró forgalmas helyein elhelyezze a nála lévő két robbanószerkezetet, amiket aztán társai mobiltelefonos távvezérléssel felrobbantanak. Erre utal az is, hogy a gyanúsított nem viselkedett öngyilkos merénylőként, és valószínüleg nem volt régóta a radikális iszlám követője.

Megtalálhatták a tettestársait

A feltételezések szerint Dzsalilov üzbég iszlamista radikálisokkal állhatott kapcsolatban, ők bújtathatták fel a robbantásra. Akirgizisztáni férfi ugyanis a többnyire üzbég kisebbség lakta Fergana-völgyben született, ahonnan több százan mentek Szíriába harcolni.

Dszalikov februárban hazautazott, ekkor kerülhetett kapcsolatban a terroristákkal. A tettestársait Moszkvában is keresik, ugyanis március-3-án Kirgizisztánból nem Szentpétervárra, hanem az orosz fővárosba repült vissza, és a Rosszijszkaja Gazeta szerint nem kizárt, hogy ott kapta meg a robbanóanyagot.

Az Interfax szerint csütörtökön egy szentpétervári lakásban őrizetbe vettek, majd bilincsben elvezettek három közép-ázsiai embert. A hírügynökség informátora azt mondta, hogy a lakásukban talált bomba hasonló szerkezetű volt, mint ami hétfőn robbant fel a szentpétervári metróban, így feltételezhetően a tettestársakról van szó. 

Nyolc embert vettek őrizetbe

Az orosz hatóságok csütörtök este jelentették, hogy nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe a terrorcselekmény miatt.  A gyanúsítottak közül hatot Szentpéterváron, kettőt pedig Moszkvában fogtak el. Az őrizetbe vett személyek a nevük alapján közép-ázsiai származásúak.

A szóvivő elmondta, hogy a gyanúsítottak lakhelyén lefoglaltak a Ploscsagy Vossztanyija metrómegállóban találthoz hasonló robbanószerkezetet. Lőfegyvereket és lőszereket is találtak náluk.

Az orosz bűnüldöző szervek vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy Dzsalilov 2015-2016-ban kapott-e kiképzést Szíriában az Iszlám Államtól.

Rovatok