Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok máris akcióznak Trump légicsapása miatt

2017. április 7., péntek 10:14

Moszkva máris ellenlépéseket tett arra reagálva, hogy Trump péntek hajnalban légicsapást rendelt el egy szíriai légibázisra.

Putyin először azt közölte, hogy a csapásokat "egy szuverén nemzet elleni agressziónak" tartja, amelyek "megszegik a nemzetközi jogot, és kitalált ürügy alapján történtek". Szóvivőjével, Dmitrij Peszkovval üzente, hogy "a lépés érezhető rombolást hoz az amúgy is padlón lévő amerikai-orosz viszonyba."

Nem sokkal később Oroszország felfüggesztette a repülésbiztonsági megállapodását Amerikával, amelynek lényege, hogy az egyeztetéssel megakadályozzák, hogy véletlenül egymást támadják Szíria felett. Vagyis ezentúl Amerika nem fog tudni róla, merre repülnek orosz gépek.

Moszkva emellett azt kérte, hogy a Szíria ellen intézett amerikai támadás miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését - közölte pénteken Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint a Szíria elleni amerikai katonai akció célja, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által ostromlott - részben az Iszlám Állam terrorszervezet által megszállva tartott - iraki Moszulban kialakult humanitárius katasztrófáról.

Szergej Lavrov külügyminiszter közölte: az amerikai lépés a 2003-as iraki intervencióhoz hasonlatos, amit szintén az ENSZ BT felhatalmazása nélkül hajtottak végre. Ezek azért kemény szavak, mert az egy tízéves háborúnak a kezdete volt, amely véget vetett a Szaddám-érának. 

Lavrov azt is mondta, hogy az amerikaiak semmiféle bizonyítékok nem adtak arra, hogy Damaszkusz hajtotta végre az ürügyként szolgáló vegyifegyver-támadást, csak fotókra hivatkoztak. (A Fehér Ház egyébként mutatott radatfelvételeket is a támadást végrehajtó gépek indulásáról és a helyszínre repüléséről.)

Az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy a szíriai légvédelmet megerősítik. "Hogy megvédjük a legérzékenyebb infrastrukturális létesítményeket, lépéseket teszünk a közeljövőben, hogy erősítsük és növeljük a szíriai légvédelmi erők hatékonyságát", mondta Igor Konyasenkov szóvivő. 

A BBC gyorselemzésében azt írja, érezhetően megváltozott, kritikus lett az orosz hozzáállás Trumphoz az utóbbi időben, ma reggel például egy orosz állami rádió már arról beszélt, hogy "világosan látszik, Trump nem győzte le Hillary Clintont a legutóbbi választásokon, hiszen a katonai forgatókönyve valójában Clintoné."

Az orosz állami Vesztyi FM egyenesen odáig ment, hogy közölte: "ez egy olyan esemény lehet, ami megváltoztathatja a történelem folyását".

Rovatok