Index Vakbarát Hírportál

Trump 59 Tomahawkkal sorozta meg Szíriát

2017. április 7., péntek 06:23 | aznap frissítve

Rakétatámadást indított az Egyesült Államok egy szíriai légibázis ellen, gyors válaszcsapásként a keddi, civileket is sújtó vegyifegyveres akcióra , amit feltehetően a helyi kormányerők követhettek el. Trump órákkal a csapás előtt már pedzegette ennek lehetőségét, aztán a jelek szerint gyorsan lépett is. A CNN azt írta, ez az első direkt katonai lépés Aszad ellen a hat éve tartó polgárháborúban, és nem kizárt, hogy a szíriai vezetés háborús cselekményként értékeli. Rex Tillerson külügyminiszter egyfelől azt mondta, ez nem politikaváltást jelez, csak azt mutatja, hogy "Trump cselekszik, ha valaki átlépi a vonalat, ráadásul a legszörnyűbb módon". Másfelől viszont utalt arra, hogy Aszad nem vezetheti a szíriai népet.

A Pentagon azt közölte, hogy 59 Tomahawk rakétát lőtt ki helyi idő szerint hajnal 4.40-kor a Földközi-tengeren állomásozó rombolókról, az USS Porterről és az USS Rossról. A célpontok repülőgépek, hangárok, raktárak, lőszertárolók, légvédelmi rendszerek és radarok voltak a Sayrat légibázison. Az Al-Arabíja arab hírtelevízió értesülése szerint legkevesebb négy ember meghalt a légitámaszponton. Az RT orosz hírcsatorna 5 halottról és 7 sebesültről, a szíriai hadsereg 6 halottról és "számos sebesültről" nyilatkozott, a hírek szerint egy közeli faluban civilek is áldozatul eshettek. A bázison oroszok is voltak, de nem a megtámadott részen. A szerepük egyelőre nem ismert. A légibázis gyakorlatilag megsemmisült, minden repülőgépet ki kellett vonni a repülésből, a tűz még reggel is égett egy helyi televízió szerint. Az oroszok később azt közölték, hogy 23 rakéta érte el a célt.

Donald Trump amerikai elnök a megtorló csapást bejelentő televíziós beszédében azt mondta, az a bázis volt a célpont, amelyről a vegyifegyver-támadást indították - feltehetően a szíriai kormányerők. Az éppen Floridában tartózkodó Trump egyben felszólított "minden civilizált nemzetet", hogy segítsék a szíriai konfliktus megoldását, és Aszadot diktátornak nevezte, aki "borzasztó vegyifegyver-támadást követett el ártatlan civileken". "Lassú és brutális halál volt sokaknak. Még gyönyörű babákat is meggyilkoltak ezzel a barbár tettel. Isten egyetlen gyermeke sem szenvedhet ilyen borzalmakat", mondta, láthatóan megindultan.

Trump a kínai elnökkel töltött floridai vacsorája előtt találkozott a nemzetbiztonsági tanácsadóival, és döntött a csapásról. Amikor vacsoráztak, az akció már ment.

Gyorsreakciók a világból

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a "kellő határozottságot" mutatta a döntés.

Brit kormány: "megfelelő válasz a barbár vegyifegyver-támadásra".

Francia külügy: Szíria jövője nem Aszadról szól, Amerika tisztázta a pozícióját erről. Oroszországnak és Iránnak meg kell értenie, hogy értelmetlen Aszadot támogatni.

Törökország közölte: pozitívan értékeli a csapást, szerintük a nemzetközi közösségnek ragaszkodnia kell a kiálláshoz a szíriai kormány barbársága ellen. 

Szaúd-Arábia, Izrael, Ausztrália és Lengyelország támogatta, Irán elítélte a támadást.

Talal Barrazi, Homsz tartomány kormányzója azt közölte egy nyilatkozatában, hogy az amerikai támadás a "fegyveres terrorista csoportok" és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet céljait támogatja. Hozzáfűzte: "a szíriai vezetés és politika nem fog ettől megváltozni, nem ez volt az első csapás, és úgy vélem nem is ez lesz az utolsó", számol be az MTI. A szíriai állami tévé "amerikai agressziót" emlegetett, de nem közölt részleteket a támadásról. A szíriai ellenzék üdvözölte a lépést, és közölte, további csapásokat remél.

A Pentagon azt is közölte, hogy az Aszadot támogató Oroszországot előre tájékoztatták a légicsapásról, amelynek célja az volt, hogy eltántorítsa a rezsimet a vegyifegyverek használatától. Andrej Krasznov, a Duma védelmi bizottságának alelnöke szerint az akció vakmerő és felelőtlen volt, a régió további destabilizációjához, újabb katonai konfliktusok kirobbanásához és a régiek erősödéséhez vezethet, írja a Kreml-párti orosz RT. A CNN aztán Viktor Ozerov, a Orosz Szövetségi Tanács védelmi bizottságának vezetőjét idézi, aki a RIA hírügynökségnek azt mondta, "ez egy ENSZ-tagállam elleni agresszió", és hozzátette: az orosz és amerikai helyi együttműködés végéhez vezethet mindez.

Később pedig Putyin is megszólalt: szintén az RT idézte szóvivőjét, Peszkovot, aki azt közölte, hogy Putyin a csapásokat "egy szuverén nemzet elleni agressziónak" tartja, amelyek "megszegik a nemzetközi jogot, és kitalált ürügy alapján történtek". Peszkov szerint ugyanis a szíriai hadseregnek nincsenek vegyifegyverei. Putyin úgy látja, a lépés érezhető rombolást hoz az ameriai-orosz viszonyba.

Nem sokkal később Oroszország felfüggesztette a repülésbiztonsági megállapodását Amerikával, amelynek lényege, hogy az egyeztetéssel megakadályozzák, hogy véletlenül egymást támadják Szíria felett. (Az orosz reakciókat itt külön is gyűjtjük.)

A BBC elemzése hozzáteszi: ilyen gyorsan és ekkorát ritkán változik egy ország álláspontja egy ügyről, és ritka az is, hogy ilyen gyorsan lépjen valaki egy ügyben. Amikor Trump hivatalba lépett, a szíriai elnököt még szövetségesként kezelték az Iszlám Állam elleni harcban, de ez két nap alatt megváltozott most, és rögtön válaszcsapás következett, emlékeztet a BBC. Hozzáteszik: egyelőre nem tudni, hogy egyszeri alkalom volt-e a megtorlás, vagy a kezdete valami nagyobb műveletnek, ami az Aszad-rezsim ellen irányul.

Borítókép: Amerikai zászló takarja ki az egyik éjszaka indított Tomahawk-rakétát a USS Porter fedélzetén. Fotó: Amerikai Haditengerészet / AFP

Rovatok