Index Vakbarát Hírportál

Napok óta ezrek tüntetnek Szerbiában Vučić győzelme ellen

2017. április 7., péntek 17:53

Csütörtök este is folytatódtak a tiltakozások a hétvégi elnökválasztást megnyerő Alaksandar Vučić ellen Szerbia több városában is. „Normális országban, nem rabszolgaként akarunk élni" – mondta az egyik tüntető a BIRN-nek. „Le a diktatúrával" – ehhez hasonló táblákkal vonultak.

Az eddigi miniszterelnök Vučić 55 százalékkal végül már az első körben bebiztosította győzelmét, júniustól veszi át az elnökséget. Választás előtti elemzésünket itt olvashatja a szerbiai helyzetről, és annak magyar vetületeiről.

Hétfőn Belgrádban és Újvidéken kezdődtek több ezres tüntetések, kedden viszont már több mint tizenöt településen, köztük Szabadkán tartottak valamilyen tiltakozást. A főként egyetemisták szerint Vučić médiafölénnyel és megfélemlítéssel befolyásolta a szavazókat, ezért új választásokat követelnek.

Belgrádban a követeléseik között szerepelt a választói névjegyzék megtisztítása is, amiben szerintük több mint egymillió szavazásra nem jogosult, vagy már meghalt ember szerepel. Olyan lépéseket is követeltek, amik biztosítják, hogy a közmédia a kormánytól független marad. Újvidéken ezek mellett többek között a megszorító intézkedések visszavonását követelték.

A tüntetők a közösségi médiában szervezték meg a demonstrációkat, de a kormányoldal azzal vádolja az ellenzéket, hogy valójában ők állnak a tiltakozások mögött.

A szabadkai tüntetések harmadik napján a korábbi napoknál kevesebben, nagyjából ötszázan tüntettek, és a helyi tévékhez vonultak. Pénteken este hétre újabb megmozdulást hirdettek. A Szabad Magyar Szó azt írta, az egyik rendőrszakszervezet is kiállt a tüntetők mellett.

A Szabad Magyar Szó szerint az is kiderült, hogy Aleksandar Vučić kifejezetten sokkal kevesebb szavazatot kapott abban a kilenc észak-vajdasági megyében, ahol a legtöbb magyar él, mint a tavalyi tartományi választásokon ugyanitt az őt támogató szervezetek, köztük a VMSZ.

Rovatok