Index Vakbarát Hírportál

Trump jelöltje bekerült a legfelsőbb bíróságba

2017. április 7., péntek 22:36 | aznap frissítve

Az amerikai szenátus jóváhagyta Donald Trump jelöltjének, Neil Gorsuch-nak a kinevezését a legfelsőbb bíróság egy éve megüresedett helyére, írja a CNN. A 49 éves bírót az 52 republikánus, és három demokrata szavazta meg.

A republikánusok csütörtökön megváltoztatták a szabályokat a szenátusban, ezzel le tudták törni a demokraták obstrukcióját, és már egyszerű többséggel is jóvá tudták hagyni Gorsuch-ot. A demokraták különben megakadályozhatták volna, hogy zárószavazás következhessen.

Többen attól féltek, hogy a republikánusok lépése végképp veszélyes precedenst teremthet, hiszen eddig fontos szempont volt, hogy kétpárti támogatás álljon össze a főbírójelöltek mögött.

Gorsuch majd hétfőn teszi le az esküjét, a legfiatalabb legfelsőbb bíró lehet, aki konzervatív irányba formálná Amerikát. Ellenzi az eutanáziát, és betű szerint értelmezné az alkotmányt, a beválasztásával lényegében maradnak majd a tavaly meghalt, ultrakonzervatív Antonin Scalia halála előtti erőviszonyok a liberális és a konzervatív felfogást képviselő bírák között. Gorsuch-ról itt írtunk bővebben>>>

Az összesen 9 tagú, élethosszig kinevezett legfelsőbb bíró az USA politikai, kulturális és gazdasági karakterét meghatározó legfontosabb ügyeiben mondhatja ki a végső szót. Scalia halála előtt a kilenc tagú legfelsőbb bíróságba négy bírót demokrata, ötöt republikánus elnök jelölt, most visszaáll a konzervatív többség.

Az őket jelölő elnökök reményeit azonban az egyes bírók nem mindig váltják be. Hiába jelölte például republikánus elnök Anthony Kennedyt, a bíró számos ügyben mozdult el a mérsékeltebb irányba, és lett a mérleg nyelve a kicentizett testületben.

Rovatok