Index Vakbarát Hírportál

Nem úgy tűnik, hogy Putyin fogadná az amerikai külügyminisztert

2017. április 10., hétfő 14:39 | aznap frissítve

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter fogadása jelenleg nem szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök napirendjén, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Viszont azt is hozzátette, hogy az ilyen találkozókat az elnöki hivatal nem szokta előre bejelenteni, és emlékeztetett rá, hogy Tillerson hivatalos házigazdája Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lesz.

Tillerson a tervek szerint szerdán keresi fel az orosz fővárost. A múlt hét végén többen is azt találgatták, hogy vajon megtartják-e a találkozót, miután a keddi, legalább 75 áldozatot követelő vegyifegyver-támadás után Donald Trump amerikai elnök pénteken válaszcsapást rendelt el Tomahawkokkal az Oroszország által támogatott Bassár el-Aszad egyik szíriai légibázisára.

Putyin egy ENSZ-tagállam, szuverén ország elleni agressziónak minősítette az amerikai akciót. Oroszország felfüggesztette a repülésbiztonsági megállapodását Amerikával, amelynek lényege, hogy az egyeztetéssel megakadályozzák, hogy véletlenül egymást támadják Szíria felett.

Ugyanakkor más részről úgy tűnt, Moszkva nem szívesen vállalna komolyabb konfliktust Washingtonnal a támadás miatt, és Tillerson látogatását is a tervek szerint megtartják. Eredetileg sokan azt sem tartották kizártnak, hogy Tillerson találkozna Putyinnal is.

Peszkov hétfőn azt mondta, hogy az amerikai fél a támadással azt bizonyította, hogy nem kíván együttműködni a szíriai helyzet rendezésében, írja az MTI. A szóvivő úgy vélekedett, hogy ennek egyetlen fóruma a genfi folyamat lehet, és hogy a visszatérés Bassár el-Aszad szíriai elnök leváltásának követeléséhez nem visz közelebb a megoldáshoz.

Miközben Nikki Hailey amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap arról beszélt, hogy nem tudnak elképzelni békés Szíriát Aszaddal együtt, Tillerson ennél óvatosabban fogalmazott. Szerinte az elsődleges fenyegetést az Iszlám Állam jelenti, utána kezdődhet a politikai helyzet stabilizálása. Éppen ezért fontos lesz, mi hangzik majd el Tillerson moszkvai látogatásán.

Rovatok