Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai kormány szerint Aszadnak mindenképpen mennie kell

2017. április 9., vasárnap 15:58

Elsődleges fontosságú Bassár el-Aszad eltávolítása a hatalomból Szíriában - mondta a CNN-nek Nikki Hailey, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A Trump-kormány ezzel megerősíti a pénteki bombázással felvett pozícióját, vagyis hogy nem alkuszik, Aszadnak mennie kell.

Donald Trump a legalább 89 halálos áldozatot követelő vegyifegyver-támadás után sorozta meg Tomahawkokkal a szíriai Sajrat-támaszpontot, amivel nyíltan szembehelyezkedett az Aszad elnököt támogató Oroszországgal is. Az amerikai beavatkozás vegyes reakciókat váltott ki a nemzetközi közösségből. 

Hailey a vegyifegyver-támadás és a válaszcsapás előtt még azt nyilatkozta, nem tartozik a prioritások közé Aszad elűzése, a pénteki bombázás után viszont úgy fest, változott a helyzet. Ez pálfordulást jelent Trump hozzáállásában is, megválasztása előtt ugyanis még rendszeresen bírálta Obamát közel-keleti lépései miatt, és a kampányban inkább beavatkozásellenes álláspontot vett fel. Egyszerre küzdeni az ISIS és Aszad ellen "idiotizmus", vélte ekkoriban az elnök. 

Nikki Hailey a CNN State of the Union című műsorában sorolta fel az USA aktuális külpolitikai céljait. A legfontosabbnak továbbra is az ISIS legyőzését ítélte, második helyen viszont már a szíriai elnök eltávolítása jött elő, és csak utána következett az iráni befolyás csökkentése. "Nem tudunk elképzelni békés Szíriát Aszaddal együtt", közölte.

Rex Tillerson külügyminiszter a CBS-nek adott vasárnapi interjújában óvatosabban fogalmazott: elsőként az ISIS jelentette fenyegetésen kell úrrá lenni, utána kezdődhet a politikai helyzet stabilizálása, mondta, de nem tett említést Aszadról. Tillerson szerdán utazik Moszkvába a kényes helyzetről tárgyalni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akivel telefonon már beszéltek szombaton.

Lavrov korábbi nyilatkozata alapján Moszkva egyelőre tartja magát az állásponthoz, hogy az Aszad-kormány elleni fellépés hátráltatja a terrorizmus elleni harcot. Az oroszok szerint Aszad hadserege nem szándékosan használt vegyi fegyvert, csak légicsapást mértek egy lázadók által ellenőrzött fegyverraktárra, ekkor szabadult el a gyilkos gáz. Oroszország "alapos és pártatlan vizsgálatot" támogat az ügyben, közölte Lavrov. 

Rovatok