Index Vakbarát Hírportál

Kritizálják és dicsérik Trumpot az ENSZ-ben

2017. április 7., péntek 18:39

Magyar idő szerint péntek este elkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése, amin a téma az amerikai elnök által elrendelt katonai beavatkozás volt Szíriában. Korábban a héten feltehetőleg a szíriai hadsereg vegyifegyver-támadást hajtott végre Idlíb tartományban, ezzel megölve legalább 75 embert, köztük gyerekeket. Donald Trump válaszcsapást rendelt el Tomahawkokkal egy szíriai légibázis ellen. Az amerikai támadásban legalább hatan haltak meg.

Ezen a fotón, amit Sean Spicer, a Fehér Ház sajtósa rakott fel a Twitterre, az látható, ahogy Trumpot és a kabinet tagjait tájékoztatják a válaszcsapás eredményeiről.

Az ENSZ politikai ügyekért felelős igazgatója, Jeffrey Feltman a nyitóbeszédében elmondta, hogy a támadásra a szíriai nép védelméért volt szükség. Hozzátette, hogy meg kell felelnie az ENSZ elveinek és a nemzetközi jognak.

A bolíviai nagykövet szerint tiszteletben kell tartani az ENSZ chartáját, és hozzátette, hogy az amerikai válaszcsapás egy nagyon, nagyon komoly megsértése volt a nemzetközi törvényeknek, és az iraki megszállásra utalva azt mondta, hogy ez már nem először történt.

Az angol ENSZ nagykövet szerint a támadás egyértelmű üzenet volt Bassár el-Aszad számára, miszerint fogy az ideje. Matthew Rycroft szerint az Egyesült Királyság a támadás mellett áll, ugyanis a háborús bűnöknek következményei vannak, és el-Aszad most kapott egy figyelmeztetést. Rycroft szerint a támadás "egy megfelelő válasz" volt szörnyű dolgokra.

Oroszország még korábban elítélte a támadást, de az ország nagykövete személyesen is elmondta az ülésen, hogy az agresszió csak erősíti a terrorizmust.

Szinte egy időben az orosz nagykövet felszólalásával jelent meg a amerikai katonai vezetőkre hivatkozva a hír az Associated Press-nél, hogy az Egyesült Államok vizsgálja, milyen szerepe lehetett Oroszországnak a válaszcsapást kiváltó vegyi támadásban. Az AP információi szerint egy orosz vagy szíriai drónt láttak a támadás helyszínén kedden.

Nikki Haley, az ENSZ BT amerikai nagykövete elmondta, hogy az Egyesült Államok támadása teljes mértékben indokolt volt, hiszen el-Aszad "többször is" használt vegyi fegyvereket, Oroszország pedig bevédte őt. Haley szerint a világ arra vár, hogy Oroszország felelősen viselkedjen, és átgondolja kapcsolatát a szíriai elnökkel. Az amerikai nagykövet hozzátette, hogy

az Egyesült Államok egy megfontolt választ adott előző este, és készen áll többre is.

Mounzer Mounzer szíriai nagykövet szerint az amerikai csapások rossz üzenetet közvetítenek a terroristák számára.

Hillary Clinton - Trump riválisa a 2016-os elnökválasztáson - ugyan nincs ott az ENSZ BT ülésén, de Houstonban megkérdezték a szíriai támadásról. Clinton elmondta, hogy Szíria nagyon hosszú ideje egy őrült nagy probléma, de el kell tántorítani el-Aszadot attól, hogy a jövőben is hasonló atrocitásokat kövessen el, mint a vegyi fegyveres támadás. Hozzátette, Trump hivatalos magyarázatára utalva, hogy nem lehet egy levegővel szíriai csecsemők megmentéséről beszélni, és arról, hogy bezárjuk előttük Amerika ajtajait.

Szintén nem a BT-ülésen, de Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő teljes mértékben kiállt a szíriai támadás mellett, szerinte Trump "erős és egyértelmű üzenetet küldött arról, hogy nem tolerálható a vegyi fegyverek elterjedése és használata".

Rovatok