Index Vakbarát Hírportál

Magyarul is beszélnek majd a román kórházakban

2017. április 11., kedd 15:44

A román képviselőház megszavazta azt a módosító-indítványt, ami szerint az egészségügyi és a szociális intézményekben is alkalmazni kell olyan dolgozókat, akik beszélik a nemzeti kisebbségek anyanyelvét, írja az MTI.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett indítvány rögzíti, hogy ez a kötelezettség olyan településekre vonatkozik, ahol 

egy nemzeti kisebbség számaránya az összlakossághoz képest eléri a 20 százalékot, vagy a településen legalább ötezer olyan személy él, aki egy nemzeti kisebbséghez tartozik.

Az indítvány mellett 263 képviselő szavazott, nem volt egyetlen ellenszavazat sem. A szenátus már korábban elfogadta az indítványt, amelyet még Klaus Iohannis elnöknek kell aláírnia, hogy hatályba lépjen.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető úgy értékelte: az erdélyi magyarok jogos elvárása vált valóra, hiszen Románia még mindig nem ültette át a gyakorlatba a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában foglaltakat, amit Bukarest már 1995-ben aláírt. A romániai magyarság számára újdonság, hogy nemcsak ott válik kötelezővé a magyar nyelv használata az egészségügyben, ahol a magyarok számaránya eléri a 20 százalékot, hanem például Aradon, Kolozsváron, Brassóban vagy Temesváron is.

A törvény előírja, hogy a kórházakon kívül a szociális ellátást biztosító intézményekben is, így például gyermek- és idősotthonokban is alkalmazni kell az adott kisebbség nyelvén beszélő dolgozókat.

Az RMDSZ azt követően terjesztette be a módosító indítványt, hogy tavaly márciusban a kolozsvári gyermekkorház egyik orvosa megalázott egy székelyföldi kislányt és annak hozzátartozóit hiányos román nyelvtudásuk miatt.

Rovatok