Index Vakbarát Hírportál

Putyin szerint nincs bizonyíték a vegyi fegyver használatára Szíriában

2017. április 12., szerda 09:16

Mielőtt Putyin mondandójára rátérnénk, nézzék, mire nincs szerinte bizonyíték. (Brutális képsorok, inkább ne is nézzék. Tényleg.)

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert anélkül mért katonai csapást Szíriára, hogy bebizonyosodott volna, a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Mir televíziós csatornának adott interjújában azt is mondta, „hogyan reagáltak a NATO-szövetségesek? Mindegyik bólogat, mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik. Hol vannak a bizonyítékok, hogy a szíriai csapatok vegyi fegyvert alkalmaztak? Nincsenek. De a nemzetközi jogot megsértették. Ez nyilvánvaló tény. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül csapást mértek egy szuverén országra. És annak ellenére, hogy a nemzetközi jogot nyilvánvalóan megsértették, ezzel mindenki egyetért, ezt mindenki elfogadja, bólogatni kezd és támogatja" - idézi Putyint az MTI.

Ez azért is érdekes, mert egy amerikai vizsgálat szerint az oroszok tudtak arról, hogy Szíria vegyifegyver-támadásra készült, és arra is bizonyítékot találtak, hogy bár a támadásban nem vettek részt az oroszok, de jelen voltak, ugyanis egy orosz drón végig megfigyelés alatt tartotta a támadás célpontját, majd azt a kórházat, ahová az áldozatokat szállították. Ezt a kórházat a drón távozása után egy orosz gyártmányú, ám egyelőre ismeretlen felségjelű vadászgép bombázta le.

Rovatok