Index Vakbarát Hírportál

Merkel visszavette a vezetést Schulztól

2017. április 14., péntek 14:00

Egy új felmérés szerint Angela Merkel német kancellár megint népszerűbb, mint szociáldemokrata párti (SPD) kihívója, Martin Schulz, írja az MTI. Az ARD országos közszolgálati televízió Deutschlandtrend című kutatássorozatában most arra jutottak, hogy ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a németek 46 százaléka a 2005 óta hivatalban lévő kancellárra szavazna, 40 százalék pedig Schulzra.

Márciusban még fordított volt a helyzet, akkor a szociáldemokrata jelölt volt fölényben a maga 45 százalékával, szemben Merkel 35-jével.

Martin Schulz, aki korábban az Európai Parlament elnöke volt,  január végén lépett színre az őszi Bundestag-választásra készülő német belpolitikában. Megjelenése után az SPD szárnyalni kezdett, néhány hét alatt csaknem teljesen ledolgozta 15 százalékpont körüli lemaradását a CDU/CSU-hoz képest, országos választói támogatottsága 20-23 százalékról 30 százalék fölé emelkedett, miközben a kisebb pártok visszaestek, a CDU/CSU népszerűségének növekedése pedig megállt.

Schulz visszacsúszott a népszerűségi rangsorban

Azonban az úgynevezett Schulz-hatás gyengülni látszik. Csökkent a Schulz tevékenységével elégedettek aránya, a márciusi 52 százalék 48-ra apadt. Ezzel Schulz a legnépszerűbb politikusok rangsorában a 4. helyről a 6.-ra csúszott vissza. Ezen a listán Merkel továbbra is 2., az ő tevékenységével a németek 62 százaléka elégedett, 2 százalékos javulást könyvelhet el márciushoz képest. (A népszerűségi rangsort Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa vezeti 68 százalékos népszerűségi mutatóval.)

Schulz megjelenése révén mindenesetre az SPD országos választói támogatottsága a 30 százalékos szint felett stabilizálódott. A szociáldemokraták legutóbb a 2010-es évek elején álltak 30 százalék felett.

A Deutschlandtrend legújabb felmérése szerint ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás,  Angela Merkel pártja és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége a szavazatok 34 százalékára számíthatna, ami 2 százalékpontos növekedés, míg az SPD változatlanul 31 százalékon áll.

Így a szeptember 24-re kiírt választás előtt nagyjából 5 hónappal mindössze 3 százalékpont a különbség Németország két legnagyobb politikai erejének támogatottsága között.

Másoknál nem volt nagy mozgás

A többi pártnál nem volt nagyobb elmozdulás márciushoz képest. A Zöldek 8 százalékon stagnálnak, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 1 százalékponttal 7 százalékra gyengült. A CDU/CSU-tól jobbra álló, Bundestagon kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) változatlanul 11 százalékon áll, és bejutna a Bundestagba a legutóbbi választásokon a parlamentből kiesett, liberális FDP is, amely továbbra is 6 százalékon áll.

Mindennek alapján a jobbközép vezetésű nagykoalíció - CDU/CSU és az SPD összefogásának - folytatása tűnik a leginkább valószínűnek. A Deutschlandtrend adatai szerint a lakosság többsége, 51 százaléka úgyis gondolja, hogy ez jó vagy nagyon jó lenne Németországnak. Csaknem ugyanennyien (47 százalék) úgy véli, hogy egy szociáldemokrata vezetésű nagykoalíció - egy SPD-CDU/CSU összetételű kormány - is jót, vagy nagyon jót tenne Németországnak.

A többség biztonságban érzi magát

A felmérés eredményét az ARD csütörtök esti híradójában ismertették. Az embereket arról is megkérdezték, hogyan hatott rájuk a Borussia Dortmund focicsapatot szállító autóbusz ellen  elkövetett robbantásos merénylet, amelyben megsebesült egy játékos és egy rendőr. A felmérés arra jutott, hogy nem rázta meg az eset különösebben a németeket.  A megkérdezettek 82 százaléka azt mondta, hogy biztonságban érzi magát. Ugyancsak többségi - a németek 56 százaléka által osztott - vélemény az, hogy Németország megfelelően védett a terrortámadások ellen. 42 százaléknyian nem tartják megfelelőnek a védelmet.

Rovatok