Index Vakbarát Hírportál

Schulz már megelőzte Merkelt népszerűségben

2017. február 2., csütörtök 19:47

Lendületesen növekszik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága, amióta január végén Martin Schulzot nevezték meg kancellárjelöltnek, Angela Merkel kihívójának, írja az MTI az ARD köztévé legújabb, csütörtökön ismertetett felmérése alapján. A kutatás szerint az Európai Parlament (EP) volt elnökének színre lépése több mint három éves csúcsra emelte a párt népszerűségét, és ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, Schulzra többen szavaznának, mint a hivatalban lévő kormányfőre, Merkelre.

Legutóbb, egy hete még fej fej mellett voltak, 41-41 százalékon. Mostanra Schulz támogatottsága 50 százalékra kúszott fel, Merkelé pedig 34-re esett vissza.

Az új felmérés azt mutatta, hogy az SPD 28 százalékon áll, ami 8 százalékpontos emelkedés a Martin Schulz jelölése előtt végzett méréshez képest. Az SDP legutóbb 2013 szeptemberében, az előző Bundestag-választás előtt állt így. A legnagyobb vetélytárs, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség támogatottsága 3 százalékponttal 34 százalékra süllyedt.

A közhangulat fordulatára utal az MTI szerint az is, hogy arra a kérdésre, a két nagy néppárt közül melyiknek kellene vezetnie a kormányt, a megkérdezettek 50 százaléka az SPD-t, 34 százaléka a CDU/CSU-t nevezte meg, ami a szociáldemokratáknál 14 százalékpontos emelkedést, a CDU és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU szövetségénél pedig 12 százalékpontos csökkentést jelent.

Másik két kutatóintézet, a Forsa és az Insa mérése is az SPD támogatottságának erőteljes növekedését jelzi.

Rovatok