Index Vakbarát Hírportál

Látványosan ráküldték a lengyel ügyészséget Tuskra

2017. április 19., szerda 23:34

Több mint nyolc órán át hallgatták ki lengyel ügyészek szerdán Donald Tuskot, az előző lengyel miniszterelnököt írja az MTI. Dacára, hogy csak tanúként idézték be az Európai Tanács jelenlegi elnökét, akire egyébként látványosan fúj minden lehetséges módon a mostani lengyel kormány, és az Európai Tanácsbeli tisztségében se támogatták. 

Tusk is arról beszélt, hogy "az egész ügy messzemenően politikai jellegű", de a nyomozás miatt nem árulhat el részleteket. És ha majd úgy tapasztalja, hogy a vizsgálattal szándékosan akadályozni akarják uniós hivatalának betöltésében, akkor élni fog a mentelmi jogával. 

Arról van szó egyébként, hogy a mostani kormány decemberben a lengyel katonai elhárítás (SKW) két volt főnökét az ügyészség azzal gyanúsította meg, hogy hét évvel ezelőtt, közvetlenül a majdnem 100 tagú állami küldöttség halálával járó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa után hatáskörüket túllépve együttműködési megállapodást kötöttek az orosz belbiztonsági szolgálattal (FSZB), az akkori miniszterelnök tudomása nélkül.

Lengyelországban finoman szólva sem rajonganak úgy Putyinért, mint a mi vezetőink és törzsrajongóik, épp ellenkezőleg, arrafelé egy ilyen vád jóval súlyosabbnak számít. 

A szmolenszki balesetben elhunyt Lech Kaczynski akkori lengyel elnök is, ikertestvérének pártja viszont 2015-ös visszatérésük óta nem hajlandó elfogadni balesetet okként, ők azt sugalmazzák, hogy az orosz légiirányítók Tuskékkal összejátszva ölték meg a gép utasait, és a robbantást se zárják ki. Az baleset utáni lengyel és orosz vizsgálat eredménye a mostani orosz álláspont még mindig a vádakra, ami szerint a gép pilótái pszichológiai nyomás alatt vállalták a leszállást a kedvezőtlen, ködös időjárási körülmények ellenére.

Rovatok