Index Vakbarát Hírportál

Arkansas csak keresztülvitte az első kivégzést

2017. április 21., péntek 10:42

A csütörtökre kitűzött két kivégzés egyikét végül végrehajtotta Arkansas, így, ha nem is az eredetileg tervezett kezdési időponttal és nem az eredetileg tervezett, példátlan nagyságban, de elindult a kivégzéshullám az amerikai államban. Ha minden az arkansasi kormányzó akarata szerint alakul, akkor az április 17-től, húsvéthétfőtől kezdődő 11 napos időszakban nyolc halálraítéltet végeztek volna ki, sietve, még azelőtt, hogy április végén lejárna a méreginjekció egyik összetevőjének a szavatossága.

A bíróságok azonban beavatkoztak. A nyolc halálraítélt egyike még a hullám tervezett kezdete előtt halasztást kapott. Az a két férfi, akiket hétfőn akartak volna kivégezni, szintén sikeresen kiharcolta a haladékot, egyikük olyannyira az utolsó pillanatban, hogy már az utolsó vacsorát is felszolgálták neki. Szerdán halasztást kapott a Stacey Johnson nevű halálraítélt is, aki a csütörtökön kivégzendő két ember egyike lett volna.

A másik, csütörtöki halálra szánt ember az 51 éves Ledell Lee volt. Neki a CNN szerint nem sokkal éjfél előtt, 11 óra 44 perckor beadták a méreginjekciót. 12 perccel később halottnak nyilvánították.

A férfi élete utolsó 22 évét a halálsoron töltötte. A 26 éves Debra Reese 1993-as meggyilkolása miatt ítélték halálra 1995-ben. A nőt a saját hálószobájában verték agyon azzal a szerszámmal, amit a férje önvédelemre adott neki. 300 dollár hiányzott a pénztárcájából. Lee ártatlannak mondta magát. Később egy 22 éves nő elrablásával és meggyilkolásával is meggyanúsították, de az esküdtszék abban az ügyben nem jutott dűlőre, és nem indult új tárgyalás, mert a Reese-gyilkosságért már úgyis halálra ítélték. Az ügyvédei az elmúlt hetekben próbálták kiharcolni, hogy Debra Reese halála ügyében új DNS-vizsgálat legyen, ami szerintük bizonyíthatta volna, hogy más volt a tettes.

Hiába kérdezték kétszer is a kivégzése előtt, az utolsó szó jogán Lee már nem akart mondani semmit. Az utolsó vacsorája úrvacsora volt, a protestáns egyházak egyik szentsége, ami borból és kenyérből áll.

Csütörtök este volt egy pont, amikor a legfelsőbb bíróság egy rövid időre elhalasztotta a kivégzést, amíg megvizsgálták a fellebbezéseket. Aztán azt szavazta meg a többség, hogy engedélyezik a kivégzés végrehajtását. A döntés után 30 perccel Lee már halott volt.

Arkansasban ezelőtt utoljára 12 éve, 2005-ben hajtottak végre halálos ítéletet. A hullám következő két kivégzése április 24-re, hétfőre van kitűzve.

Rovatok