Index Vakbarát Hírportál

Hosszú interjúban értékelte első 100 napját Trump, sikerült is összevissza beszélnie

2017. április 24., hétfő 22:04

Egyre közeledik Donald Trump amerikai elnök 100. hivatalban töltött napja, azaz április 29. Kampánya során nagy tervekkel vágott bele ebbe az időszakba, viszont több fontos ígéretével is egyelőre falakba ütközik. Az Associated Press hírügynökségnek volt lehetősége hosszan meginterjúvolni az elnököt, az igen hosszú beszélgetést teljes egészében itt lehet elolvasni

Trump hozzállását az interjúhoz jól jellemzi, hogy egy ponton megkérdezte az újságírót, hogy nem kér-e kólát. Szintén ide tartozik még, amit több külföldi lap is furcsának tartott, hogy Trump nagyon sokszor beszélhetett érthetetlenül, ugyanis az interjú leiratában

16 különböző helyen szerepel az, hogy a felvétel alapján "érthetetlen", hogy pontosan mit is mondott az elnök.

Az alábbiakban összefoglaljuk a legérdekesebb részeket a beszélgetésből:

A WikiLeaks-szel kapcsolatban sikerült egy kisebb ellentmondásba keverednie. A téma azért aktuális, mert Jeff Sessions igazságógyminiszter azt mondta, hogy Julian Assange elfogása különösen fontos az USA számára. Trump a kérdésre azt válaszolta, hogy soha nem hallott a WikiLeaksről. Ezt a kijelentését, viszont maga a szervezet cáfolta, hivatalos Twitterén keresztül egy videóban, ahol Trump azt mondja, hogy "Imádom a WikiLeaks-t". Szerinte viszont ezzel nem támogatta Assange munkáját. Az eredeti kérdésre annyit mondott, hogy ha Session számára fontos Assange elfogása, akkor ezzel neki sincs problémája.

Az interjúból úgy tűnik, hogy az elnök új kedvenc szava a kémia. Többször, több különböző témával kapcsolatos kérdés után is felhozta, hogy milyen jó kémiája van a világ vezetőivel és ez mennyire egyedülálló. Ebbe beleértette Angela Merkel német kancellárt is. Elmondása szerint nem hallotta azokat a fotósokat, akik a kézfogást kérték tőlük. De egyébként is, addigra már négyszer fogtak kezet, mire az a bizonyos kínos eset megtörtént. Arról nem esik szó, hogy azt sem hallotta, mikor maga a német kancellár kérdezte tőle, hogy ne fogjanak-e kezet.

A 100 napos határ szerinte mesterséges határ arra, hogy az elnöki munka hatékonyságát mérjék. Csökkenteni és eltolni akarja a jelentőségét, később viszont, mikor a hadseregre terelődik a szó, akkor azt mondja, hogy többet tett az első 100 napban, mint bármelyik másik elnök korábban. Később ugyan elismeri, hogy a kampány során kiadott egy tervet az első 100 napról, viszont úgy gondolja, hogy ezt rugalmasan kell kezelni. Azért sem kell a konkrétumokat túl szigorúan bevasalni rajta, mert az alapokat már sikeresen lefektette és mindig lesznek olyan intézkedések, amik nem a terv szerint alakulnak.

Úgy tűnik viszont, hogy nincs teljesen tisztában azzal, hogy pontosan mi is szerepelt a 100 napos programjában, mert azt mondja, hogy nem szerepelt a tervei között, hogy új tagot delegáljon a legfelsőbb bíróságba. Az interjú készítője azonban emlékeztette, hogy benne volt, és valójában sikerült túlteljesítenie a szándékát, mert óvatosan csak annyit ígértek, hogy elkezdik a keresési folyamatot, viszont azóta már meg is szavazta Neil Gorsuch-ot a szenátus.

Erről mondta, hogy az eddigi 100 napjának a legnagyobb sikere. Trump szerint egy legfelsőbb bíró kiválasztása és beiktatása a legnagyobb dolog, amit egy elnök elérhet. Felhívta a figyelmet Gorsuch korára, és arra, hogy akár 40 éven keresztül is tagja lehet a nagy hatalmú bíróságnak.

A kampányban szintén sokat beszélt arról, hogy az Obamacare-t a megválasztása utáni első napon vissza fogja vonni, ehhez képest a kudarc után már azt hangsúlyozta, hogy Obamának is 17 hónapjába hónapjába telt összehozni a törvényt. Az új egészségügyi rendszeren 60 napja dolgoznak és már nagyon közel járnak a végleges változathoz. Az egész terv az ő szavaival élve nagyszerű, amit már biztosan el fog fogadni a kongresszus.

Először azt mondja, hogy nem kommentálja a francia választással kapcsolatos megjegyzéseit, de nem sokkal később mégis hozzáteszi, hogy szerinte a támadások ténye Marine Le Pent segíti, mert ő a veszi legszigorúbban a bevándorlás kérdését, illetve "minden mást, ami mostanában Franciaországban történik". Ezután megkérdezik tőle, hogy nem aggályos-e azt kommunikálnia, hogy a terrortámadások közvetlenül befolyásolják a választások eredményét, ami a terroristák számára bátorítólag hathat. Azt mondja, hogy ő ugyanúgy találgat a végeredményről, mint mindenki más. 

Elmondása alapján Trumpnak fogalma sem volt arról, hogy mire vállalkozik és soha nem gondolt bele, hogy mekkora felelősséget jelent valójában elnöknek lenni és ilyen léptékű döntéseket hozni. Mikor szembesítették a korábban a NATO-val kapcsolatban tett megjegyzéseivel, akkor azzal védekezett, hogy mikor azokat mondta, akkor még nem volt tisztában a szervezet működésével, azóta viszont sokat tanult és a véleménye is megváltozott. Szerinte mikor a NATO-t alapították, akkor még nem is lehetett terrorizmusról beszélni.

Trump szerint a legnagyobb különbség az üzleti és politikai döntések között, hogy előbbihez nem kell szív, sőt végül arra jut, hogy az üzletben az ember jobban jár a szívtelen döntésekkel, a politikában viszont minden egyes rendelkezést konkrét emberi életeket érint.

Az sem maradhatott ki a válaszok közül, hogy milyen szörnyen bánik Trumppal a média. Ezeket mindig magától hozta fel, a kérdések erre nem tértek ki. Szerinte az előválasztások során pozitívan viszonyult hozzá a sajtó, aztó viszont minden sokkal rosszabb lett.

Rovatok