Index Vakbarát Hírportál

Nyolc napon belül a negyedik kivégzést is végrehajtották Arkansasban

2017. április 28., péntek 06:49

Végrehajtották Arkansasban a negyedik kivégzést nyolc napon belül. Ahogy arról korábban beszámoltunk, példátlan kivégzéshullámra készültek Arkansasban: ha minden az arkansasi kormányzó akarata szerint alakul, akkor az április 17-től, húsvéthétfőtől kezdődő 11 napos időszakban nyolc halálraítéltet végeztek volna ki, sietve, még azelőtt, hogy április végén lejárna a méreginjekció egyik összetevőjének a szavatossága.

Ebbe aztán végül a bíróságok beavatkoztak: a nyolc halálraítélt egyike még a hullám tervezett kezdete előtt halasztást kapott. Két másik férfi sikeresen kiharcolta a haladékot, egyikük olyannyira az utolsó pillanatban, hogy már az utolsó vacsorát is felszolgálták neki.

De 21-én végül megtörtént az első kivégzés: az 51 éves Ledell Lee nem sokkal éjfél előtt, 11 óra 44 perckor beadták a méreginjekciót. 12 perccel később halottnak nyilvánították.

Majd 25-én folytatódtak a kivégzések: tizenhét éve nem fordult elő olyan az USA-ban, hogy egy nap alatt két emberen hajtsanak végre halálos ítéletet: először az 52 éves Jack Jonest végezték ki, aki meggyilkolta a saját lányát, valamint megerőszakolt és megölt egy nőt. Jonest még 1995-ben ítélték halálra. Három órával később a 46 éves Marcel Williamson hajtották végre méreginjekcióval a halálos ítéletet, mert 20 éve elrabolt, megerőszakolt és megölt egy 22 éves nőt, továbbá elrabolt és megerőszakolt két másik nőt is.

A CNN friss cikkében számol be a negyedik kivégzésről: Kenneth Williams, aki még mindig csak 38 éves, 1998-ban agyonlőtt egy fiatal nőt, amiért életfogytiglanra ítélték 1999-ben. Alig telt egy hónap azután, hogy bevonult a börtönbe, megszökött egy moslékosvályúba rejtőzve, amit a szeméttel együtt elvittek az intézetből. Az 57 éves Cecil Borent akkor ölte meg, amikor szökésben volt: fegyvereket zsákmányolt az otthonából és elvitte a furgonját. Williams 2005-ben egy harmadik gyilkosságot is bevallott.

Rovatok