Index Vakbarát Hírportál

Már 36 halottja van a venezuelai tüntetéseknek

2017. május 5., péntek 21:05

Belehalt sérüléseibe az a 20 éves venezuelai fiatal, aki csütörtökön a san diegoi kormányellenes tüntetéseken sebesült meg. Ezzel 36-ra nőtt a halálos áldozatok száma. A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező országában április eleje óta tüntetnek a kormány ellen. Kedden az elnök alkotmányozó nemzetgyűlést írt ki, de ez csak olaj volt a tűzre.

A kormányellenes tüntetőket nem lehetett lehűteni a hétfőn kihirdetett alkotmányozó nemzetgyűléssel. A héten a tüntetések során 29-ről 36-ra nőtt a halálos áldozatok száma, április eleje óta több mint 700-an sebesültek meg. Az ország az olajárak zuhanása miatt zuhant mély gazdasági válságba, kőolajon kívül ugyanis semmi más exportcikkük nincs.

Az újabb haláleset után a hatóság bejelentette, az ügyben vizsgálatot indítanak. Ellenzéki politikusok szerint az elhunyt sérüléseit a venezuelai nemzeti gárda túlkapása okozta. Enzo Scarano, San Diego korábbi polgármestere Twitteren arról írt, hogy a 20 éves fiú "súlyos fejsérülést szenvedett", de rajta kívül még öt másik ember is megsebesült, hárman csak könnyebben. A súlyosabb sebesültek egyikét szemen, a másikat hason lőtték meg, a lövéseket "feltehetőleg sörétes puskából adtak le".

Ellenfelei szerint az elnök diktátorként viselkedik, és el kívánja kerülni a választásokat, mert a súlyos gazdasági és politikai helyzet miatt elveszítené azokat. Az ellenzék parlamenti többsége ellenére a kormányt továbbra is Nicolás Maduro elnök irányítja.

Rovatok