Index Vakbarát Hírportál

Macront is komolyan meghekkelték

2017. május 6., szombat 01:12

Ismeretlenek meghekkelték Emmanul Macron francia elnökjelölt kampányát is, a belsős dokumentumok egy részét elkezdték kitenni a netre is már, írja a BBC. Mindez az eddig kevéssé esélyes, szélsőjobboldali Marine Le Pennek jöhet jól a választás hajrájában. 

Miután egy fájlmegosztón adatok kezdtek szivárogni Macronékről pénteken,  ők közleményben bejelentették, hogy belsős kampánydokumentumokat, emaileket, pénzügyi adatokat szereztek meg ismeretelnek tőlük szakmai és magán mailcímek feltörésével.  

Macronék szerint viszont az eredeti adatok mellé hamisakat is betettek az akció végrehajtói, és a céljuk szerintük egyértelműen Macronék megingatása és a választók elbizonytalanítása."Súlyos és koordinált" támadás volt a közlemény szerint, ami néhány héttel ezelőtt történhetett. 

A múlt vasárnapi első forduló óta lényegében nem változott a második körben jelzett különbség a két jelölt között: a kedden és szerdán érkezett felmérések 76 százalékos részvételt, és Macron 59-60 százalékos győzelmét jósolták, míg Le Pen 40 százalék körül végezhet. A fontosabb kiesett jelöltek, a konzervatív François Fillon és a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon első körös szavazóinak többsége is Macront választaná Le Pennel szemben. 

Nemrég zajlott a két fő jelölt tévévitája egyébként Franciaországban, ahol Le Pen elitistának igyekezett beállítani Macront, Macron szerint viszont Le Pen stratégiája egyszerűen a hazudozásra épül. Nem sokkal előtte Macron egyébként Orbánhoz és Putyinhoz hasonlította Le Pent.  

Rovatok