Index Vakbarát Hírportál

Náci ereklyék miatt átkutatják a német katonákat

2017. május 7., vasárnap 15:17

Minden német laktanyát átkutatnak a helyi hatóságok, miután kettőben is náci emléktárgyakat találtak – írja a BBC. A náci hadsereg, a Wehrmacht ereklyéi utáni kutatást a Bundeswehr, vagyis a mai német haderő főfelügyelője rendelte el.

A hadsereg körül azóta dagad a nácibotrány, hogy áprilisban letartóztatta egy főhadnagyot, aki magát szír menekültnek kiadva tervezett merényleteket. Amikor az eset után átkutatták a északkelet-franciaországi Illkirch német helyőrségét, ahol a tiszt állomásozott, a közösségi helyiségben nyíltan kihelyezett Wehrmacht-emléktárgyakat találtak, holott a német törvények tiltják a náci szimbólumok használatát.

A másik eset a délnyugat-németországi Donaueschingen laktanyájában történt, ahol először egy vitrinben náci időkből származó sisakokat találtak kiállítva, aztán mindenféle más náci fegyverek, kitüntetések és csoportképek is előkerültek. Törvény által büntetendő jelképet nem találtak, de Ursula von der Leyen védelmi miniszter az eset után azt mondta, ettől függetlenül se tolerálja a Wehrmacht dicsőítését a hadseregben.

A miniszter szerint ezeket az botrányokat már nem lehet elszigetelt esetnek tekinteni, és azzal vádolt katonai vezetőket, hogy valamiféle félreértelmezett bajtársiasság jegyében hunytak szemet a gyakorlat fölött.

Rovatok