Index Vakbarát Hírportál

Újabb amerikait zártak be Észak-Koreában

2017. május 7., vasárnap 16:34

Észak-Koreában őrizetbe vettek egy újabb amerikai állampolgárt, akit a KCNA állami hírügynökség vasárnapi jelentése szerint "ellenséges tevékenységgel" vádolnak – írja az MTI.

Kim Hak Szongot szombaton tartóztatták fel a hatóságok, és

az illetékes szervek alapos vizsgálatot folytatnak az általa elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban

– közölte a KCNA.

A férfi a Phenjani Műszaki és Tudományegyetem munkatársa. Az egyetemet külföldi evangélikus keresztények alapították. 2010 óta működik a külvilágtól egyébként elzárkózó kelet-ázsiai ország fővárosában, és többnyire az észak-koreai elit családjainak gyermekei járnak oda.

Már négy amerikait tartanak fogva

Kim Hak Szong szombati elfogásával négyre emelkedett azoknak az amerikai állampolgároknak a száma, akiket az észak-koreai hatóságok fogva tartanak.

Szerdán a helyi hivatalos sajtó közölte, hogy az észak-koreai hatóságok ellenséges felforgató tevékenység miatt vették őrizetbe az április végén a phenjani nemzetközi repülőtéren feltartóztatott amerikai állampolgárt, Kim Szang Dokot. Két másik amerikai ügyében már ítélet is született: Otto Warmbiert tavaly ítélték 15 évi kényszermunkára propagandaanyagok eltulajdonítása miatt, egy amerikai-koreai lelkészt, Kim Dong Csult pedig kémkedés vádjával börtönözték be.

Pénteken Észak-Korea azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a dél-koreai hírszerző szolgálatot, hogy tervet szőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására.

Rovatok