Index Vakbarát Hírportál

Fegyverekkel támogatja Trump a kurdokat

2017. május 9., kedd 21:42

Donald Trump amerikai elnök beleegyezésével az USA fegyverekkel és felszerelésekkel fogja támogatni a Szíriai Demokratikus Erők kurd egységeit az Iszlám elleni harcban, írja a BBC. Törökország nem örül a döntésnek.

A Pentagon szerint az USA tisztában van azzal, hogy a törököknek nem tetszik az általuk lázadóknak tartott kurdok támogatása, de szerintük jelenleg nincs idő a késlekedésre. Ezért pisztolyokat, gépfegyvereket, nehézfegyvereket, lőszert, illetve buldózereket és páncélozott járműket adnak a kurd erőknek, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban felszabadíthassák Rakkát, az Iszlám Állam legnagyobb szíriai városát.

Ellenkező érdekek

A törökök szerint a Szíriában harcoló kurd milícia egy terrorista csoport, ami minél több területet akar magának szerezni Szíriában. Ezzel szemben az amerikaiak bennük látják a legnagyobb lehetőséget az Iszlám Állam ellen, és már korábban is támogatták  a Szíriai Demokratikus Erőket légicsapásokkal és amerikai elit egységekkel.

Recep Tayyip Erdoğan török elnököt azonban nem lehet csak úgy megkerülni, fontos szereplője a szíriai kérdés rendezésében, így az Egyesült Államok biztosította, hogy a kurdok a sikeres bevétel után feladják Rakkát a szíriai arabok javára.

Erdogan jövőhéten személyen fog találkozni Trumppal.

Rovatok