Index Vakbarát Hírportál

Nagyon lemaradt Angela Merkel kihívója

2017. május 22., hétfő 09:09 | aznap frissítve

Tovább esik az év elején nagy hajrában kezdett Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága, amely sorozatban három tartományi választáson szenvedett vereséget az elmúlt hónapokban, legutóbb Észak-Rajna-Vesztfáliában történetének legrosszabb eredményét érte el.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet legfrissebb mérése szerint az áprilisban még bőven 30 százalék feletti támogatottságú párt, ami Angela Merkel kereszténydemokratáit (CDU) is megelőzte egy időre, most 26 százalékra esett vissza.

A CDU közben még egy százalékkal javított is eredményén, így most 38 százalékon áll öt hónappal az országos Bundestag-választások előtt.

Bár a kancellárt nem közvetlenül választják, hanem a választáson győztes párt adja, a felmérésben azt is megkérdezték, ki legyen idén ősztől a német kancellár:

Már csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja azt, hogy Martin Schulz az ősszel kancellár lehet.

A felmérés szerint a Baloldalt (Linke) 9 százalék támogatja országosan, a populista, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) 8 százalékon áll,  a Zöldekre és a liberális FDP-re a választók 7-7 százaléka szavazna.  

Rovatok