Index Vakbarát Hírportál

Robbantani akart a londoni metrón egy diák

2017. május 26., péntek 15:33 | aznap frissítve

15 év börtönbüntetést kapott egy brit diák, aki egy otthon készített bombát hagyott egy londoni metrókocsin, írja a Reuters. A 20 éves Damon Smith élesítette a metrón hagyott, csapágyakkal és repeszekkel töltött bombát, ami viszont végül nem robbant fel. A táskát az utasok jelentették a rendőrségnek, akik az Észak-Greenwich megállónál hatástalanították a pokolgépet.

Később a rendőrség házkutatást tartott, egy kést, boxert és riasztópisztolyt is találtak a fiatal férfi lakásán. Az is bizonyítékként szolgált ellene, hogy sok robbanásról szóló videót like-olt Facebookon.

A férfi lakásán talált maradványokból rekonstruáltak egy olyan dokumentumot, amit az Al-Kaida adott ki, és bombák készítéséhez ad tanácsokat. A gyanúsított a szükséges hozzávalókat az iPadjére is kiírta magának, és több hozzávalót meg is találtak nála. A nyomozás alapján Smith és a manchesteri terrorista között nem volt kapcsolat. 

Smith azzal védekezett, hogy csak füstbombát akart élesíteni, az egész robbantást viccnek szánta. A londoni bíróság viszont elítélte robbantás tervezéséért. A rendőrparancsnok szerint csak a szerencsének köszönhették, hogy a bomba nem robbant fel. 

Rovatok