Index Vakbarát Hírportál

A manchesteri robbantás után önvizsgálatra kényszerül az MI5

2017. május 29., hétfő 11:17

Megvizsgálja a brit elhárítás (MI5) azokat a jelentéseket, amelyek szerint a múlt hétfői manchesteri öngyilkos robbantásos merénylet elkövetőjének radikális nézeteire korábban többen is felhívták a hatóságok figyelmét, írja az MTI.

A Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett terrortámadás tettesét, a 22 éves Salman Abedit egybehangzó, hivatalosan nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint ismerték a terrorellenes hatóságok, és az elmúlt években saját családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is figyelmeztette a szolgálatokat Abedi radikális megnyilvánulásaira.

A BBC úgy tudja, hogy legkevesebb három alkalommal értesítették a hatóságokat Abedivel kapcsolatban. A Reuters szerint Abedi egyike volt annak a húszezer embernek, akiről tudott az MI5, de nem volt aközött a háromezer ember között, akiknek az ügyében aktív nyomozás folyt.

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádiójának nyilatkozva nem beszélt arról, hogy az MI5 mennyit tudott Abediről, de közölte, helyes döntésnek tartja, hogy az elhárító szolgálat áttekinti saját eljárási gyakorlatát.

Vasárnap este újabb gyanúsítottat, egy 19 éves férfit vettek őrizetbe a brit hatóságok a 22 halálos áldozatot követelő robbantással kapcsolatban. Jelenleg 16 ember van őrizetben. Vasárnap a brit belügyminiszter arról beszélt, hogy lehetnek még szabadlábon olyan emberek, akik a merénylőt segítő csoporthoz tartoznak, ezért a nyomozás továbbra is nagy erőkkel folyik, és újabb őrizetbe vételek várhatóak. 

Ugyanakkor szombaton csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől.

Rovatok