Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam bejelentkezett a kaszinótámadásért, pedig nem is ők voltak

2017. június 2., péntek 19:05

A Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken visszautasította az Iszlám Állam bejelentését, amelyben a terrorszervezet jelentkezett a manilai kaszinó elleni támadás elkövetőjeként, írja az MTI.

A hatóságok szerint egy fegyveres férfi hatolt be csütörtök este a Resorts World Manila üdülőközpont kaszinó részlegébe, ahol asztalokat gyújtott fel. Legalább 36 ember fulladt meg a helyiségben kitört tűzben. Az elkövető kétmillió dollárnak (580 millió forint) megfelelő kaszinó zsetonnal menekült el a helyszínről, majd egy szomszédos hotel szobájában értesülések szerint saját kezével vetett véget életének.

A rendőrség szerint egy félresikerült rablás történhetett, nem terrortámadás.

Ugyanakkor a támadás elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam, de Ronald dela Rosa rendőrfőnök korábbi közlése szerint a dzsihadista szervezet beismerése csupán propagandafogás lehet. A dzsihadisták azt állították, hogy egyik tagjuk hatolt be a "keresztény harcosok gyülekezetére" a kaszinóban, majd "gyilkolni és bántalmazni kezdett, amíg mártírként meg nem halt".

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője visszautasította ezt, mondván: a támadásnak az égvilágon semmi köze nem volt terrorizmushoz. "Korábbi incidensekhez hasonlóan, ez a csoport hajlamos minden bűncselekményt elismerni, és sajátjaként reklámozni" - hangsúlyozta. A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. Marawi városában immár egy hete tartanak az összecsapások a dzsihadista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között.

Rovatok