Index Vakbarát Hírportál

Orbán a londoni magyarokat emlegette, Áder a királynőnek írt

2017. június 4., vasárnap 10:39

Orbán Viktor táviratban fejezte ki megdöbbenését és együttérzését Theresa May brit miniszterelnöknek a szombat esti londoni terrortámadás miatt - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.  "Az Egyesült Királyságot ért támadások különös megrázkódtatást jelentenek minden magyar számára, hiszen az elmúlt évtizedben - munka vagy tanulás céljából - számos honfitársunk választotta az Önök gyönyörű fővárosát" - írta Orbán Viktor, leszögezve: Magyarország kormánya és a magyar emberek "továbbra is készek hozzájárulni közös biztonságunk megvédéséhez." "Ezúton fejezem ki együttérzésemet az áldozatok családtagjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánok" - zárul a magyar miniszterelnök levele.

Áder János köztársasági elnök vasárnap gyásztáviratban fejezte ki a brit uralkodónak együttérzését amiatt, hogy vasárnap este ismét terrorista támadás érte az Egyesült Királyságot.  Áder János II. Erzsébet királynőnek küldött gyásztáviratában őszinte részvétéről biztosította az ártatlan áldozatok hozzátartozóit, valamint gyors és teljes felgyógyulást kívánt a sérülteknek - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t. "Biztosíthatom Felségedet, hogy ezekben a nehéz órákban szívből együtt érzünk a terror sújtotta britekkel, és lélekben ott vagyunk velük" - fogalmazott levelében a magyar államfő.  Az Egyesült Királyság a továbbiakban is számíthat Magyarország határozott támogatására és erőfeszítéseire annak érdekében, hogy közös fellépéssel mielőbb meg tudjuk fékezni a békés emberek életét fenyegető, gátlást nem ismerő gyűlölet erőit - tartalmazza Áder János II. Erzsébetnek írt levele.

A Fidesz nem hagyta ki a migránsozást

A magyar kormány elítéli a szombat éjszakai londoni terrortámadásokat - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap reggel az MTI-vel. Hozzátette: a merénylet időzítése azt is jelzi, hogy a terroristák el akarják törölni a keresztény kultúrát. Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk - írta. A sokadik terrortámadás után "Európának végre ki kell mondania, hogy nem akarunk a terrorral együtt élni" - jelentette ki Szijjártó Péter. Erre a "szörnyű kihívásra" egyetlen jó válasz van: "az Európába súlyos terrorveszélyt hozó illegális bevándorlás teljes megállítása, valamint a terrorral szembeni zéró tolerancia meghirdetése. Minden mással a saját pusztulásunkat idézzük elő" - hangsúlyozta

A magyar kormánypártok részvétét tolmácsolta az újabb londoni terrortámadásban meggyilkolt ártatlan áldozatok családjainak a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség kommunikációs igazgatója vasárnap. Hidvéghi Balázs az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: Európának ismét gyászolnia kell a terror miatt, az európai nagyvárosok belvárosai, piacai, sétálóutcái, repülőterei, metróállomásai, koncertjei, fesztiváljai, ünnepei, a gyerekek és a fiatalok is immár a terroristák célpontjai lettek.  A tömeges bevándorlás kezdete óta egymást érik a terrortámadások - jegyezte meg a politikus, és felvetette a kérdést: vajon hány embernek kell még meghalnia Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt?

Az ellenzék is megszólalt

A Jobbik azt írta, "megrendítő, hogy kevesebb mint két héttel a manchesteri terrortámadás után ismét egy angliai terrorakció hírére kell ébrednünk. A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki a londoni merénylet áldozatainak hozzátartozói felé, és minél gyorsabb felépülést kíván a sérülteknek". Hozzátették: "a sorozatos támadások ismét azt bizonyítják, hogy az európai országok hatóságainak az eddigieknél is szigorúbban kell fellépniük az illegális bevándorlás minden formája, a terroristák és az őket finanszírozó terrorszervezetek ellen is."

Az Együtt is részvétét fejezte ki. "Nincs mentség, magyarázat vagy enyhítő körülmény egy ilyen embertelen cselekedet elkövetésére. Az Együtt szerint a történtek ismét rávilágítanak: a barbár terror ellen csak nemzetközi együttműködés keretében lehet küzdeni, egyetlen ország sem képes egyedül kezelni a válságot. A gyűlölet ellen, európai értékeink védelméért mindenkinek kötelessége összefogni, és ha kell, harcolnunk is kell ellene."

EU-s vezetők a britek mellett

Borítókép: a merénylet helyszíne vasárnap délelőtt. (Reuters)

Rovatok