Index Vakbarát Hírportál

12 embert őrizetbe vettek Londonban

2017. június 4., vasárnap 14:07

12 embert letartóztattak egy házkutatás során London Barking nevű városrészében a szombat esti londoni merénylettel kapcsolatosan - közölte a brit rendőrség. Szombaton egy fehér furgonnal három férfi nagy sebességgel járókelőket gázolt a London Bridge-en, majd embereket késelt az utcán és a pubokban. Mindegyiküket lelőtték a rendőrök, részletes cikkünket itt olvashatja.

A Guardian munkatársainak a környéken lakók arról számoltak be, hogy feltehetően az egyik meghalt terrorista lakásán lehetett rajtaütés reggel hétkor. A Sky News is úgy tudja, hogy azt a házat kutatták át, amelyben az egyik támadó lakása volt. A rendőrök tovább folytatják a razziákat más helyszíneken is, közlésük szerint "gyorsan halad" a nyomozás, írta a Sky. A lapnak nyilatkozó lakó azt állította, hogy lövések is voltak, két sérültet látott, akiket a mentők vittek el. Más lakók is durranásokat hallottak, amik lövések, vagy kontrollált robbantások lehettek. A Mirror úgy tudja, négy nő is az előállítottak között van. A Telegraph exkluzív videót közölt arról, hogy egy embert a rendőrök a kisbuszukhoz kísérnek.

Az egyik szomszéd azt mondta, az említett lakásban egy vékony, szakállas, húszas éveinek közepén járó férfi lakik, aki pakisztáni, házas, és egy kétéves gyereke (más információ szerint két gyereke) is van. A szomszéd azt állítja, felismerte a férfit azon a fotón, ami az egyik földön fekvő, halott terroristát ábrázolja, és ez a gyanúja megerősítést nyert, amikor reggel azt látta, hogy a férfi piros Peugeot-ját fotózzák a rendőrök.

“Rájöttem, hogy ő az. Sokkoló. Itt mindenkinek van munkája, családja. Nem gondoltam, hogy bárki innen ilyesmit tenne. Minden este láttam. Hazahozta a családot, aztán parkolóhelyet keresett". "Soha nem beszélt nőkkel, és soha nem ott parkolt, ahol kellett volna. Nem nézett ránk, vagy ha mégis, nem tűnt boldognak. Ő is és a felesége is a tradicionális muszlim viseletet hordta, a nő teljesen eltakart arccal járt" - tette hozzá a szomszéd.

Egy másik szomszéd, Michael Mimbo éppen munkába indult, amikor a házba megérkeztek a rendőrök. "Három ember a földön feküdt, pisztoly szegeztek rájuk, egy negyediket pedig sokkolóztak, amint menekülni próbált. Káosz volt." Azt is mondta, hogy négy férfit és egy nőt látott, hogy letartóztatják őket.

Furqan Navi szintén a házban él, azt mondta, az átkutatott lakásban legalább három éve lakott egy család. "Reggel nagy kiabálás volt, kinéztem az ablakon, és mindenütt fegyveres rendőrök voltak". Ő barátságosnak írta le a férfit.

Hasonló információi vannak a Daily Mail bulvárlapnak is. Egy szomszéd azt mondta, pingpongozni szokott a szóban forgó szomszéddal. "Nem hiszem el. Tegnap kérdezte meg, hol béreltem furgont a költözéshez. Furcsán viselkedett."

A lapnak megszólaló szomszéd is barátságosnak írta le a férfit, aki még sütögetésre is elhívta őt. "Tudtam hogy a Koránról tanít másoknak, és hogy muszlim viseletű emberek jártak hozzá". Azt is mondták, hogy szerette a gyerekét a férfi, sokat játszott vele a parkban, illetve, hogy az akcentusa alapján Angliában született, vagy nőtt fel, ugyanakkor magáról azt mondta, pakisztáni. A Mirrornak egy szomszéd azt mondta, ha valóban arról a férfiról van szó, akire ő gondol, akkor neki londoni akcentusa volt, régebben a londoni közlekedési társaságnál dolgozott, legutóbb pedig egy helyi konditeremben.

A témában írt többi cikkünket itt gyűjtöttük össze.

Rovatok