Index Vakbarát Hírportál

Megállíthatták volna a határon az egyik londoni támadót

2017. június 7., szerda 15:03 | aznap frissítve

A rendőrök szerda hajnalban tartottak házkutatást egy kelet-londoni lakásban, írta a Reuters. Egy 30 éves férfit le is tartóztattak, a vád terrorcselekmény elkövetése, előkészítése vagy ösztönzése. Egy másik, 20 éves férfit Manchesterben fogtak el az éjjel a Reuters beszámolója szerint, velük együtt már 20-ra nőtt a merénylettel összefüggésben letartóztatottak száma. Közülük 12-en azóta újra szabadlábon vannak, mivel a rendőrség nem tudta őket megvádolni semmivel. 

Eközben kedden holttestet talált a Temzében a szombat esti londoni terrortámadás után nyomozó rendőrség, írta a BBC. A hatóságok azért fésülték át a folyómedret is, mert a szemtanúk szerint egyes áldozatok a Temzébe eshettek, mikor szombat este tíz körül egy furgon a London Bridge-en a járókelők közé hajtott. 

Ezzel 8-ra nőtt a támadás áldozatainak száma.

Sok a külföldi áldozat, többen eltűntek

Londonban még huszonkilenc sebesültet ápolnak, közülük 10 fő van kritikus állapotban. A kedden talált holttestet még nem azonosították be. A rendőrség megerősítette, két ausztrál nő, két kanadai és két francia állampolgár is az áldozatok közt van. Egy férfit, a 45 éves, francia Xavier Thomast szombat óta nem látták a hozzátartozói, a rendőrség egyelőre keresi.

A Yahoo írta meg, hogy a spanyol gördeszkás, Ignacio Echeverría is a halálos áldozatok között van. A spanyol külügyminiszter szerdán korábban "meglehetősen különösnek" nevezte, hogy a brit hatóságok nem találják a merénylet során eltűnt férfit. A külügyminiszter szerint az eltűnt férfi testvérétől a brit hatóságok további 24-48 órás haladékot kértek, mielőtt bármilyen információt kiadtak volna. 

A támadó anyja: miért nem figyelték meg?

Bolognai otthonában nyilatkozott Juszef Zaghba édesanyja, aki szerint fia az Egyesült Királyságban radikalizálódott. A nő szerint a Zaghbát megfigyelés alatt tartották, valahányszor Olaszországba ment, ezért nem érti, miért nem tették ugyanezt Londonban is.

Ezt az olasz rendőrség is megerősítette: Zaghbát Itáliában és az Egyesült Királyságban is a megfigyeltek listáján tartották. A bolognai reptéren az olasz hatóság egyszer meg is állította a férfit, később pedig az Iszlám Államhoz köthető anyagokat találtak a telefonján, ezért nem engedték fel az Isztambulba tartó gépre.

Ezek után Zaghba a Schengeni Információs Rendszerbe került, aminek értelmében a hatóságok riasztást kellett volna kapjanak, ha a férfi átlépi a brit határt. A BBC egyelőre megerősítetlen forrásból azt írja, 

kaptak is riadójelzést, de a határőrök mégis átengedték.

A Scotland Yard is mulaszthatott - a rendőrség 2015-ben még nyomozott is egy másik támadó, a pakisztáni Butt után, de nem találtak a támadás tervezésére utaló jeleket. Butt egyébként még egy szélsőségességről szóló dokumentumfilmben is szerepelt.

May szűkítené az emberi jogokat, ha az segít

Theresa May brit miniszterelnök a kampányidőszak végén bejelentette, kész az emberi jogok korlátozására is, ha azok állnak a terrortámadások megakadályozásának útjában. May egyszerűbbé tenné, hogy a külföldi, terrorizmusgyanús állampolgárokat kitoloncolhassák, és szigorítana a szabad határátlépésen is. 

Rovatok