Index Vakbarát Hírportál

Trump tényleg azt kérte, az FBI engedje el az orosz ügyet

2017. június 7., szerda 19:45 | aznap frissítve

Nyilvánosságra hozták James Comey, az FBI nemrég botrányos körülmények közt menesztett igazgatójának csütörtökön várható beszédét. Ezek alapján Trump tényleg felszólította, hogy "engedje el" a biztonsági tanácsadó Michael Flynn orosz kapcsolatai körüli nyomozást. Az elnök azt is mondta neki, hogy "hűséget vár" tőle, és hogy nem fogadott prostituáltat Moszkvában.

Még egy nap van hátra James Comey menesztett FBI-igazgató kihallgatásáig, de a Washington Poston szerdán megjelent, mit mond majd. Comeynak az utolsó szóig pontosan le kellett adnia a mondandóját a Szenátusnak, amiben több nagyon kemény idézet is van az elnöktől. 

Trump valóban felszólította, hogy ejtse a volt biztonsági tanácsos, Michael Flynn elleni nyomozást, akiről végül kiderült, több szálon kötődik Oroszországhoz. Február 14-én, egy nappal Flynn lemondása előtt Trump egy terrorizmusellenes megbeszélés után mindenki mást kiküldött az Ovális Irodából, Comeynak pedig azt mondta:

Remélem, el tudod ezt engedni. Flynn egy jó srác.

Comey jegyzetei alapján Trump egy januári vacsorán azt mondta neki, "Hűségre van szükségem, hűséget várok el". Comey erre írása szerint nem reagált, sem arckifejezéssel, sem válasszal, hanem a kínos csönd után elterelte a témát. Trump állítólag később még egyszer visszatért a lojalitásra, mikor Comey azt mondta neki: "Mindig számíthat az őszinteségemre".

Az viszont Trump malmára hajtja a vizet, hogy a volt FBI-igazgató a jegyzet alapján háromszor is megerősítette neki: nem áll vizsgálat alatt.

Az orosz vizsgálattal kapcsolatos kérései viszont nyugtalanították a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatóját.

Trump a vacsorán azt is megkérdezte tőle, akar-e FBI-igazgató maradni, amit Comey furcsállt, mert az este során az elnök kétszer is elmondta neki, hogy szeretné, hogy maradjon. A volt igazgató úgy érezte, a beszélgetés célja az volt, hogy azt érezze, kérnie kell az állását az elnöktől, és ezáltal kialakuljon egy alá-fölérendeltségi viszony. 

Március végén újra találkoztak, ekkor Trump az orosz prostitúciós szivárogtatás miatt nagyon elégedetlen volt. Comey jegyzetei szerint az elnök azt mondta neki, "semmi közöm Oroszországhoz, sosem kurváztam Oroszországban, mindig azt gondoltam, hogy ott megfigyelnek".

Az elnökkel április 11-én találkozott utoljára, aki azt mondta neki: "Nagyon hűséges voltam hozzád, mert tudod, van az a dolgunk". Comey ekkor nem kérdezett rá, milyen "dolgukra" gondolt. 

Válaszoltak is meg nem is

Szerdán a hírszerzés munkatársait hallgatta meg a Szenátus, akik válaszoltak is, meg nem is, írja a Reuters. A meghallgatásra az NSA igazgatóját, Mike Rogerst, valamint a Hírszerzés első emberét, Dan Coatst idézték be. 

A legfontosabb kérdésre, hogy Trump megpróbálta-e befolyásolni a működésüket (például rá akarta-e venni őket, hogy ejtsék az orosz kötődéseivel kapcsolatos nyomozást), egyikük sem válaszolt, ami nem kis ellenérzést váltott ki a Szenátus tagjaiban. A független Angus King szenátor egyenesen azt vonta kétségbe, hogy jogszerű-e, ha egy ilyen információt elhallgatnak. 

Rogers viszont hallgatott, szerinte ugyanis az elnökkel folytatott párbeszéde magánjellegű volt, amit egy nyilvános fórumon nem ismételhet el. Viszont azt állította, az elnök sosem kérte semmilyen illegális, morálisan megkérdőjelezhető vagy helytelen dologra. Coats is megerősítette: soha nem érezte magát megzsarolva, hogy máshogy bonyolítsa a hírszerzés ügyeit.

Bár a válaszok nem egyenesek, amit sugallnak, az ellentmond az eddig kiszivárgottaknak. Holnap lesz ugyanis James Comey, a nemrég botrányos körülmények között kirúgott FBI-igazgató meghallgatása, aki azt állítja: Trump megkérte, állíttassa le a nyomozást az orosz kapcsolatai körül. Az azóta már a Fehér Ház legfelső szintjeire, Trump vejéig jutott nyomozás az elnök kampányának orosz vonatkozásait vizsgálja.

Az NSA igazgatójáról korábban az Observer nem megerősített forrásból azt írta, egy belsős gyűlésen kiadta a parancsot, hogy az összes Trumppal kapcsolatos információt meg kell őrizni. Az NSA elnök állítólag azt mondta,

Nem kérdés, vannak bizonyítékaink a választás manipulációjára és megkérdőjelezhető orosz kapcsolatokra.

Rovatok