Index Vakbarát Hírportál

Trump egyelőre nem megy Londonba

2017. június 11., vasárnap 19:54

Guardian című brit lap szerint Donald Trump amerikai elnök elhalasztotta nagy-britanniai látogatását, mert attól tart, hogy sokan tüntetnének ellene.

Trump pár hete felhívta Theresa May miniszterelnököt, és állítólag azt mondta neki, hogy addig tegyék talonba az utazást, amíg a brit közhangulat meg nem változik.

A Downing Street-i beszélgetés fültanúja volt egy tanácsadó, aki név nélkül kiszivárogtatta az információt, és hozzátette, hogy May meglepődött Trump bejelentésén.

Első hivatalos találkozójuk hét nappal az új amerikai elnök beiktatása után, január 27-én volt. Ekkor egy „különleges barátság” kezdetéről és a történelmi szövetség megújításáról beszéltek, de kerülték a konkrétumokat.

May ekkor adta át II. Erzsébet meghívóját Trumpnak, aki el is fogadta azt. Az udvar évente legfeljebb egy vagy két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít, írta az MTI tudósítója.

Több szervezet korábban bejelentette, hogy tömegdemonstrációkat szerveznek Trump látogatásának idejére. 

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján már 1,86 millióan írták alá azt a felhívást, amely szerint Trumpot nem szabad állami látogatásra meghívni, mivel ez „kínos helyzetbe hozná” II. Erzsébet királynőt. A petíció szerint az amerikai elnököt „a nőkkel szembeni, alaposan dokumentált gyűlölete és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa”.

Nyitókép: Jonathan Ernst/AFP

Rovatok