Index Vakbarát Hírportál

Közmunkára ítélték az újságírót verő amerikai politikust

2017. június 12., hétfő 19:34

385 dollárra és közmunkára ítélték Greg Gianforte amerikai republikánus politikust, aki azzal került be az újságokba nemrég, hogy nemes egyszerűséggel a földhöz vágta a Guardian riporterét. A Montanában található Bozeman bírósága bűnösnek találta Gianfortét testi sértés miatt.

A bíró elmondta, hogy eredetileg négy nap börtönre akarta ítélni a politikust, de aztán rájött, hogy csak foglalná a helyet a cellák mögött, és inkább 40 óra közmunkát szabott ki rá. Gianforte Ben Jacobs újságírót azután vágta a földhöz, törte el a szemüvegét és kezdte el ütni-verni, hogy a riporter szimplán feltett neki egy kérdést.

Gianforte egyébként korábban peren kívül megegyezett Jacobsszal, hogy egy bocsánatkérésért és 50 ezer dollárnyi támogatásért egy újságírói érdekvédelmi szervezetnek cserébe eláll a feljelentéstől.

Mindezek ellenére Gianforte a balhé kitörése után is meg tudta nyerni a választást, pedig az esetről még hangfelvétel is készült. Az újságírót egyébként tanúként segítette a közismerten jobboldali Fox News több munkatársa, akik szemtanúik voltak az esetnek. Ezután egyébként Montana három legnagyobb újságja is elhatárolódott Gianfortétól, akik korábban támogatták.

Rovatok