Index Vakbarát Hírportál

Kétezer Putyin-ellenes tüntetőt tartóztattak le Oroszországban

2017. június 12., hétfő 19:47 | aznap frissítve

Százával tartóztattak le embereket Oroszországban egy nagyszabású korrupcióellenes tüntetéssorozat miatt. Az MTI az OVD-info civil szervezetre hivatkozva írta, hogy Moszkvából minimum 750, Szentpétervárról közel 900 tüntetőt vittek el a rendőrök, de Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is letartóztattak embereket a demonstrációk miatt.

A tüntetések méretéről jó orosz szokás szerint eltérő adatok állnak rendelkezésre, a belügyi tárca szerint Moszkvában 5 ezer, Szentpéterváron 3,5 ezer ember vett részt, de az ellenzéki források 10-15 ezres számokról írnak. 

Az orosz fővárosban provokációnak és törvénysértésnek minősítették Alekszej Navalnij "húzását", aki a hatóságok szerint váratlanul Moszkva központjába szervezte a demonstrációt, miközben máshova szólt az engedélye. Navalnijt még korábban elvitték a rendőrök, követőit pedig rohamrendőrök állították meg, majd vitték be sokukat. 

Navalnij március 26-án hasonló akció miatt pénzbírságot és 15 nap elzárást kapott. Az ellenzéki Navalnij Vlagyimir Putyin kihívója akar lenni a jövő évi választásokon.

Azóta megszólalt a Fehér Ház is, akik az MTI szerint erőteljesen elítélik a békés tünteti elleni fellépést.

olyan kormányt érdemelnek, amely támogatja a törvény előtti egyenlőséget és az emberek "azon jogát, hogy félelem és megtorlás nélkül gyakorolhassák jogaikat

- mondta Sean Spicer szóvivő a szokásos napi sajtóértekezleten, illetve felszólította az orosz kormányt a tüntetők azonnali szabadon bocsátására. Spicer még hozzátette, hogy a "békés tüntetők, emberi jogi megfigyelők és újságírók fogvatartása ellentmond az alapvető demokratikus értékeknek".

Rovatok