Index Vakbarát Hírportál

Ezt a szigorúan titkos infót kotyogta ki Trump az oroszoknak

2017. június 12., hétfő 16:52

A 444 vette észre, hogy a New York Times kiberháborús témájú cikkjéből végre kiderült, milyen bizalmas információt mondott el Donald Trump a Fehér Házba látogató orosz nagykövetnek és külügyminiszternek, Szergej Kiszljaknak és Szergej Lavrovnak. 

Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy Trump olyan szigorúan titkos információt adott ki az orosz hivatalnokoknak, amiből ki lehetett találni a forrást is. Akkor csak annyit tudtunk, hogy az információ egy harmadik ország kémeitől származott, még az amerikai hírszerzési szervezeteken belül is csak kevesek ismerhették.

Ezzel a bakival az amerikai hírszerzés egy olyan partnerével kockáztatja a jó viszonyát, aminek az Iszlám Állam legbelsőbb köreihez van hozzáférése.

Később kiderült, az információ az izraeli titkosszolgálattól származott.

Most a NYT azt írta:

Az izraeli hadseregnek hekkerei hónapokkal ezelőtt betörtek a szíriai Iszlám Állam bombáit gyártó rendszerbe. Így jutott az amerikaiak tudomására, hogy a terroristák olyan robbanószereket gyártanak, amik megkülönböztethetetlenek a hagyományos laptop akkumulátoroktól, így át lehet verni velük a reptéri vizsgálatokat.

Ezt sikerült Trumpnak az oroszok orrára kötni. A 444 azt írja, az eset óta a külföldi titkosszolgálatok jobban meggondolják, milyen információkat adnak át az amerikai hírszerzésnek, egy ilyen elszólás ugyanis akár egy egész ügynökhálózatot is veszélybe sodorhat.

Rovatok